Секс по розписці: екс-слідчий оцінив перспективи хвилюючого Україну закону

 Апостроф

Здійснювати практичне застосування нових законодавчих норм, пов'язаних з введенням сексу по розписці будуть суди.

Про це в коментарі заявив екс-слідчий з особливо важливих справ МВС Руслан Сушко.

"Для затримання злочинців і розслідування подібних злочинів практично нічого не зміниться. У поки ще чинній редакції Кримінального кодексу, зґвалтування передбачає фізичне насильство як таке, і дуже складно було доводити вину, якщо фізичного насильства не було. Тепер же законодавець ввів поняття добровільності. Так, можуть бути перегини, але впевнений, що практика буде напрацьована, коли суди дадуть роз'яснення, що розуміти під добровільністю або її відсутністю", - резюмував він.

Зміни до Кримінального кодексу народні обранці затвердили ще в грудні минулого року, але відстрочили набуття ними чинності до 11 січня 2019 року.

Парламент змінив 152 статтю КК України, якою визначається, що таке "зґвалтування". Згідно з нормою, що діє до 11 січня, зґвалтуванням слід вважати "статеві зносини із застосуванням фізичного насильства чи загрози його застосування". За це можна отримати від 3 до 5 років позбавлення волі. Однак уже з 11 січня зґвалтуванням слід вважати "вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення