Секс за згодою: в Україні набудуть чинності революційні зміни

 Обозреватель

В Україні 11 січня 2019 року наберуть чинності зміни у Кримінальний кодекс щодо зґвалтування і сексуального насильства, в рамках реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашньому насильству, а також боротьбу з цими явищами.

Так, держава приєднається до 10 країн Європи, де секс без згоди визнається зґвалтуванням Під час з’ясування – було скоєне сексуальне насильство чи ні, головним моментом стане згода потерпілої сторони на ці дії. Відповідно, якщо такої згоди не було, то такі дії є протиправними.

Як зазначила юрист Галина Федькович, зараз в Україні можна притягнути до кримінальної відповідальності за зґвалтування тільки в разі, якщо було застосування погроз, сили або зловживання уразливим станом потерпілої особи.

Психолог Марта Чумало зазначила, що особливо часто відбувається сексуальне насильство в шлюбі. Але насправді жінки не говорять про це, не йдуть у поліцію: жінки в шлюбі не ідентифікують примус до сексу як насильство та порушення їхніх прав, або ж бояться фізичного, психологічного чи матеріального тиску чоловіка.

"Підписуючи документ про шлюб, ви не віддаєтеся у рабство. Але, на жаль, багато жінок вважають статевий акт обов'язком, який повинні виконувати, незалежно від власних бажань. На жаль, і поліція не хоче розслідувати такі справи сексуального насильства у шлюбі. Важливо пам'ятати, що незгода – це незгода, відсутність незгоди – це також незгода, і твої права закінчуються там, де починаються права іншого", – підкреслила психолог.

Основна проблема у новому законі полягає в тому, що немає чіткого визначення, яким чином ідентифікувати і довести згоду, оскільки щодо згоди є тільки одна замітка, яка пояснює усе те, що потрібно.

Згідно з опитуваннями, більшість жінок не знають про зміни у Кримінальний кодекс України щодо зґвалтування і сексуального насильства. Але водночас майже всі заявили, що згода іншої людини на секс є обов'язковою. До того ж, лише 53% опитаних відповіли, що їм не доводилося займатися сексом із партнером, який насправді не хотів цього.

77% людей відповіли, що жодні умови не можуть допускати секс без згоди. Однак 10% респондентів вважають, що секс без згоди прийнятний, якщо особи перебувають в інтимних стосунках або тривалий час живуть разом, а також якщо особа на пропозицію сексу не говорить чітко "Ні".

Тільки 24% охоплених опитуванням осіб повідомили, що ніколи не погоджувалися на секс, якого не хотіли. Досить багато респондентів відповіли, що погоджувалися на секс, якого не хотіли, за певних умов (почуття обов'язку, страху перед партнером, із метою уникнути сварок і т. д.).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення