Сексуальні прийоми назвали зброєю проти агресії

Самки карликових шимпанзе (Pan paniscus) стали домінувати над самцями, навчившись симулювати овуляцію. Можливо, саме «жіноча хитрість» послужила причиною миролюбності бонобо. Це встановили вчені з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка. Результати дослідження опубліковані в журналі BMC Evolutionary Biology.

Відомо, що на чолі соціальної групи бонобо стоять самки. Під час овуляції у них відбувається статеве набухання — збільшення розмірів промежини. Це сигналізує самцям, що самка готова до зачаття. На думку вчених, фальшиве статеве набухання, яке може тривати цілий місяць, не дозволяє самцям встановити патріархат, знижує серед них агресивну конкуренцію і робить безглуздим примус самок до спаровування.

Дослідники спостерігали за 13 зрілими самками бонобо, що мешкають в національному парку Салонга в Демократичній Республіці Конго, з 2010 по 2013 рік. Вчені визначали терміни менструальних циклів і оцінили плодючість осіб.

Статеве набухання зустрічається у деяких видів приматів і характеризується зміною розмірів, форми, кольору і пружності шкіри, навколо статевих органів. Однак у бонобо такі сексуальні сигнали не корелювали з показниками народжуваності, і це навело вчених на думку, що набухання може служити іншим цілям.

На думку дослідників, помилкова готовність до зачаття призводить до того, що самці витрачають більше часу і сил на те, щоб запліднити самку. На це вказує і те, що статеве набухання може не відбуватися тоді, коли самка дійсно може завагітніти. В таких умовах самці можуть збільшити свої шанси на спаровування, якщо будуть проводити більше часу з особинами протилежної статі, доглядаючи за ними. Вчені вважають, що саме тому бонобо відрізняються більш мирною поведінкою, ніж інші примати.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення