Селітра, що вибухнула в Бейруті, належала російському громадянину: подробиці

Потужний вибух у порту Бейрута, в результаті якого загинуло понад 100 людей, стався через детонацію 2 750 тонн аміачної селітри, вивантажених з судна Rhosus, фактичний власник якого – російський підприємець Ігор Гречушкін. Так стверджують моряки, які працювали на судні, повідомляє "Медіазона" з посиланням на ліванський канал LBCI.

На засіданні Вищої ради з оборони Лівану дійшли висновку, що конфіскована селітра зберігалася на складі на 12-му причалі порту Бейрута в очікуванні подальшої утилізації з вересня 2014 року.

Також була оприлюднена інформація про нещодавню інспекції на пірсі, яка виявила, що на склад можна потрапити безперешкодно через якусь щілину.

Вибух, за попередньою інформацією, стався під час зварювальних робіт, які повинні були перекрити доступ всередину: від іскор спалахнули петарди, що також зберігалися на складі, а слідом здетонували 2 750 тонн селітри.

Повідомляється, що портова інфраструктура була практично повністю знищена.

Директор порту повідомив раді, що аміачну селітру вивантажили на 12-й причал відповідно до рішення суду, і до конфіскованого вантажу не було вільного доступу.

"Ми зберемо факти про це небезпечний вантаж, що зберігався з 2014 року, тобто шість років. Я проконтролюю хід цього розслідування", – пообіцяв ліванський прем'єр-міністр Хасан Діабі.

Як зазначає видання, судно Rhosus перевозило 2 750 тонн селітри з грузинського Батумі в Мозамбік і у вересні 2013 року зробило незаплановану зупинку в Бейруті через неполадки на борту. Ліванська інспекція заборонила екіпажу виводити судно з порту: частина екіпажу відпустили, залишивши чотирьох моряків, яким заборонили сходити на землю до появи змінного екіпажу.

За словами моряків, власник судна, який проживає на Кіпрі уродженець Хабаровська Ігор Гречушкін, "фактично кинув судно", а юристи кредиторів отримали три ордери на арешт Rhosus, який працював під молдавським прапором.

Нагадаємо, що у столиці Лівану Бейруті 4 серпня стався масштабний вибух, який призвів до численних жертв та руйнувань.

Відео вибуху.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення