Шахраї активізувалися: як в Україні беруть кредити на чуже ім'я

 СЕГОДНЯ

Заради легкої наживи за рахунок інших шахраї не тільки зламують SIM-карти, але і використовують копії документів. За допомогою дублікатів аферисти можуть взяти кредит на ваше ім'я.

Так і вийшло з киянином Володимиром Мовчаном – тепер від нього вимагають повернути кредит, якого чоловік не брав. Нещодавно він дізнався, що заборгував 50 тисяч гривень. І при цьому він, виявляється, позичав їх у фінансовій установі, розташованій взагалі в іншому місті. Зараз Володимир судиться з власником контори.

"Я почав розбиратися. Мої копії паспорта та коду (ІПН. – Ред.) виявилися у кредитної спілки. Незрозуміло яким чином. І адвокат мене нещодавно приголомшив, каже: "Ви десь давали копії документів і хтось без вашого відома оформив кредит", – розповідає Володимир.

Журналісти провели експеримент навмисно принісли кредиторам чужі документи. Зайняти кругленьку суму намагався по паспорту свого кума Ярослав Анісімов.

"Дівчина, яка приймала ці всі документи, навіть не знітилася. Коли потрібно було ставити підпис, я просто пишу слово "привіт". Ну як вона може видати після такого розпису? Навіть не помітила! Просто видала і все", – розповідає Ярослав.

Кредит хлопець відразу ж анулював.

Частково кредитні контори спеціально скуповують копії документів населення через різні тіньові організації. Щоб вберегти себе, перш ніж віддавати копію паспорта, слід обов'язково правильно її завірити.

"Коли ви завіряєте документи, необхідно вказувати, ким засвідчується, кому передається, для яких цілей. У вас буде підтвердження, для яких цілей ви їх передали і кому"- каже юрист В'ячеслав Зема.

Всі ці відомості треба вписувати власноруч, а тому бажано сфотографувати документ. Це буде нагадуванням: коли і кому віддавали копії.

За різними підрахунками юристів, постраждалих, за документами яких незаконно оформлялися кредити, в Україні більше ніж п'ять тисяч.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення