Шахраї через інтернет виманюють гроші за допомогою відео Зеленського

Зловмисники виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат. Для цього вони використовують відео президента Володимира Зеленського, повідомляє Нацполіція.

"Зазвичай правопорушники розміщують відео, де президент України розповідає про виплату матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8000 гривень. В описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен", - йдеться в повідомленні.

На сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської карти для зарахування грошей. Однак у подальшому шахраї просять оплатити послуги юриста з оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. В основному для цього використовують вбудований чат-бот.

Після виконання таких дій громадяни не тільки переказують гроші за неіснуючі послуги, а й передають персональні дані аферистам.

Кіберполіція закликає громадян бути пильними і радить:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, тільки з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім;
  • якщо ж особиста (персональна) інформація розголошена, звернутися в банк і заблокувати карту;
  • в разі підозри про шахрайські дії негайно повідомляти в правоохоронні органи.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення