Шахраї відбирають квартири через відкриті держреєстри: як захистити житло від рейдерів

 СЕГОДНЯ

Хоча влада ще кілька років тому відкрила держреєстри, прості українці досі не знають, як правильно захистити нерухомість від рейдерства. А треба пильнувати, адже чорні нотаріуси і реєстратори вдосконалюють схеми, і правоохоронці не втомлюються накривати їх на гарячому. Днями СБУ в ході спецоперації затримала семеро осіб, з них двох адвокатів і одного екс-керівника органів юстиції Києва. Вони незаконно заволоділи земділянками і нерухомістю на 1,5 млрд грн. Журналісти дізналися, які сервіси можна використовувати для захисту своїх прав на будинки і квартири.

Схеми

Найчастіше рейдерські захоплення житла відбуваються з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу.

"Якийсь громадянин приходить до нотаріуса, скажімо, з підробленим рішенням суду. Згідно із законом нотаріус не повинен перевіряти легальність документів, а може просто упевнитися, що все оформлено правильно. Після вноситься зміна до реєстру власників", – пояснює економіст Іван Нікітченко.

Нерухомість можна "віджати" і шляхом зміни характеристик об'єкта.

"До документів вноситься інформація, що будинок нібито зруйнований або реконструйований, через що змінюються характеристики. Після до реєстру вноситься новий об'єкт нерухомості, старий віддаляється або залишається в реєстрі як дублер, і на новий об'єкт вже є новий власник", – уточнює Нікітченко.

За його словами, незаконно заволодіти майном можна і в разі спадкових справ, коли триває пошук родичів або вони готуються вступити в спадок:

"За підробленими документами можна зробити серію зміни власників або організувати шлейф судових суперечок, після чого квартира продається неуважному громадянину".

Сумлінні нотаріуси самі перевіряють інформацію про нерухомість, але "свої" фахівці переважно не ставлять запитань.

"Є випадки, коли нотаріуси під приводом втрати або крадіжки е-ключів роблять дублікати, і тоді шахраї можуть незаконно входити до реєстрів з метою зміни даних щодо нерухомості", – говорить керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

Що робити

Експерти рекомендують українцям відстежувати будь-який інтерес сторонніх щодо майна. Як правило, під приціл чорних брокерів і нотаріусів потрапляють самотні пенсіонери, інваліди, сироти, багатодітні сім'ї, алкоголіки і т.д.

"Зловмисники можуть розпитувати сусідів, двірників, консьєржів про певні квартири, намагатися зав'язати близьке знайомство з власниками і навіть викрасти правовстановлюючі документи. Ці тривожні дзвіночки треба чітко фіксувати і звертатися за допомогою до поліції, до юристів, активістів", – вважає Нікітченко.

Допоможуть СМС, чати і заборони

Як зазначають експерти, зараз є чимало інструментів, які допомагають захистити права на нерухомість. Можна завантажити до будь-якого з месенджерів сервіс Open Data Bot. Він дозволяє при використанні ідентифікаційного коду або паспортних даних подивитися, якою нерухомістю володіє людина. Після цього можна підписатися на повідомлення про зміни даних на нерухомість в реєстрах. Щомісячна розсилка безкоштовна, щоденна – платна. Також є сервіс "СМС-маяк", де на платній основі можна автоматично отримувати повідомлення про зміну власників в держреєстрах та інших реєстраційних діях. Ще можна скористатися інструментами Мін'юсту. Наприклад, власники житла можуть звертатися до держреєстраторів із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій. Діє вона 10 днів. Послуга має бути безкоштовною.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення