Шахраї вже продають "вакцини" від коронавируса в інтернеті

В інтернеті з'явилися сумнівні пропозиції з продажу спеціальних захисних масок для захисту від китайського коронавируса.

Також в мережі можна зустріти оголошення з пропозицією зустріти посилки з Китаю. На смертельному вірусі хочуть заробити шахраї. "Сегодня" вивчали – що це за оголошення, а також дізнавалися – чи безпечно приймати посилки з Китаю і купувати банани, що прибули з країн Азії.

Жителі Китаю в чергах за масками, які хоч якось можуть захистити від зараження, готові чи не битися. Масок вже майже немає в аптеках.

"Не дивіться на те, що всі намагаються дотримуватися заходів безпеки, що дуже складно зробити, оскільки як масок, так ізасобів захисту зараз мало. Знаходяться люди, які роблять аморальні речі. Було виявлено, що деякі люди просто перепаковують використані маски і перепродують їх ", – говорить блогер Дарина, що проживає в китайському місті Ухань.

Щоб забезпечити населення засобами захисту, у Китаї на виробництві масок працюють майже безперервно.

"Зараз ми дуже мало часу проводимо зі своєю сім'єю, дітьми. Але розуміємо, що краще виготовить більше масок, які зможуть передати в лікарні і захистити людей", – говорить співробітниця китайської компанії з виробництва масок Лі Цзянлі.

Аферисти наживаються на масках і в Україні. В інтернеті розповсюдили оголошення про продаж спеціальних масок. Шахраї в описі "товару" навіть лякають потенційних покупців тим, що "коронавірус вже наступає". "Встигни захистити себе і своїх близьких від невідомої хвороби", – пишуть такі продавці в інтернеті.

Незважаючи на те, що в Україні поки жодного випадку зараження саме китайським коронавірусів немає, аферисти вже пропонують купити недешеві "диво-засоби" від нього. Наприклад, вакцину вартістю в 2,5 тис. грн. "Якщо хочете вберегти себе і своїх близьких, скоріше замовляйте протиотруту", – пишуть вони у своїх оголошеннях.

А деякі пропонують забрати посилку AliExpress, взявши на себе "ризик" заразитися "китайської хворобою". Просять за таку послугу 350 грн.

В "Укрпошті" твердять – посилки з Китаю переносити віруси не можуть. І через предмети побуту, які кілька тижнів подорожували, заразитися просто нереально. Так само – як і через банани. Це ще одна страшилка з інтернету.

"Мені друзі почали в соціальних мережах надсилати всілякі картинки, новини, що тепер банани небезпечні, тому що ось цей китайський вірус передається через них. Я розібралася в питанні, почала читати в інтернеті, і зрозуміла, що ніякої небезпеки реально банани не становлять", – каже мешканка Києва Анастасія Катаєва.

Про те, що банани, як і інші імпортні фрукти, можна вживати без остраху – кажуть і лікарі. А ось обережними треба бути з морепродуктами і м'ясом.

"Морепродукти і продукти тваринного походження, в сирому вигляді, можуть містити не тільки коронавірус, а й інші віруси – норовіруси, наприклад. Тому рекомендація тільки одна – споживати продукти, якщо це китайського походження, то – в термічно обробленому вигляді", – радить інфекціоніст Олександрівської клінічної лікарні Києва Людмила Мінова.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення