Шахраї запроваджують нові схеми обману під час обміну валют

 Вести.UA

В Україні діє банда шахраїв, яка заманює клієнтів вигідним курсом валюти, а потім підміняє пачки, видаляючи в кожній з них по 30 купюр. Шахраїв вже затримували, проте вони відбулися невеликим штрафом і зараз знову на свободі. У прокуратурі поновили справу і кажуть, що шахраї причетні і до інших подібних афер.

Підозр не виникло

Своїх жертв вони доглядають на відомому сайті finance.ua — саме тут публікуються пропозиції про покупку та продаж великих сум валюти.

Один з потерпілих, киянин Іван Кишка розповів, як за кілька секунд втратив майже 100 тис. грн.

«Домовилися про обмін за допомогою сайту. На зустріч приїхав чорний Volkswagen Touareg. Правда, валютники відмовилися піднятися в офіс і обміняти гроші, мотивуючи це тим, що це небезпечно. Але в авто у них є лічильна машинка, і все можна перерахувати. Представилися, що вони працівники банку, який скуповує долари», — каже Іван Кішка.

Спочатку підозр не виникло.

«Мої долари перерахували і навіть віддали, мовляв, хай поки у вас побудуть в сумці. Дістали гривні і перерахували їх на машинці, загорнули в чорний пакет і поклали на видному місці. Потім попросили, щоб я дістав долари. І, мабуть, поки я відволікся, той чорний пакет вони і підмінили. Усередині виявилася сума менше, але ж на дотик цього не відчуєш. Повернувшись в офіс, все перерахував, і виявилося, що в кожній пачці не вистачає по 30 купюр. Так я втратив 100 тисяч гривень», — розповів постраждалий.

На форумі підприємці діляться схожими історіями.

«Машина була Hyundai, світло-блакитна. Теж три хлопця, один рудий, худий, років 25-30. Також вважали пачки по 50, потім у пачках виявилося не по 100 купюр, а по 70. Гроші пакували в паперовий пакет і чорний, передали сидить спереду і, мабуть, той його і підмінив», — написав один з підприємців.

Аферисти змінюють зовнішність

До речі, не так давно двох шахраїв заарештували. Обидва виявилися 1994 року народження, а третій (він виконував роль водія) у них кожен раз змінювався, тому його затримати не вдалося. Шахраїв судили і нещодавно відпустили, присудивши лише 850 грн штрафу кожному. «У залі суду уклали мирову угоду, що не маємо претензій один до одного. І взагалі стало зрозуміло, що цю схему придумали не вони самі, за ними хтось стоїть. І навіть якщо цих двох посадять, то не факт, що їм не підготували заміну», — каже Іван Кішка.

Подібних випадків, тільки за офіційними даними прокуратури Києва, за останні кілька місяців відбулося вже шість. Речник прокуратури акцентує, що обліковуються тільки ті, про яких потерпілі заявили в поліцію.

«Двоє вже раніше затриманих сьогодні проходять як підозрювані у кримінальному провадженні за фактом мінімум шести подібних афер. Їх допитали, проведено впізнання. Причому вони вели себе дуже професійно і намагалися максимально змінити зовнішність: підстриглися, відростили бороди», — повідомила речник прокуратури Надія Максимець.

Юристи: шукайте перевірених людей

Юристи розповідають, що валютні шахрайства стають все витонченішими.

«Вони при вас перераховують пачку грошей, потім ненароком кидають її в сумку і тут же дістають. І все — в руках у вас вже інші пачка грошей, де більшість купюр підроблені», — говорить адвокат Іван Ліберман.

А в реєстрі судових рішень є історія, коли клієнта запросили в пункт обміну, де клієнт передав свої $55 тисяч. А «касир» тут же поклав їх собі в рюкзак, натиснув кнопку блокування магнітних замків в приміщенні і вистрибнув у вікно. При цьому він навіть зняв рудий парик, щоб його не впізнали.

Також є і випадки грабежу. Коли продавець валюти домовляється з покупцем, запрошує його в своє авто, а під час операції на них «нападають» два грабіжника, розбивають лобове скло цеглою, погрожують зброєю і забирають гроші. Як з'ясувалося в суді, грабіжники і покупець діють заодно.

Адвокат Іван Ліберман не радить проводити які-небудь операції в чужих автомобілях.

«Я взагалі раджу робити це в офіційних обмінниках, де можна домовитися про обмін. Бажано, щоб це були перевірені люди. Ще раджу при кожній такій операції ретельно переписувати номери купюр, хоча б перші і останні цифри. Це захистить вас від звинувачення, що ви підсунули фальшиві гроші», — радить адвокат.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення