"Шмальнули з переляку": на уламках Boeing-737 побачили ракетний обстріл (фото)

8 січня близько другої ночі Федеральне авіаційне управління США заборонило цивільним літакам польоти над територією Іраку, Ірану, водами Перської та Оманської заток.

Про це йдеться в повідомленні авіарегулятора США в Twitter.

"Випущені NOTAM про обмеження польотів, які забороняють американським цивільним авіаперевізникам експлуатацію (повітряних суден) у повітряному просторі над Іраком, Іраном і над водами Перської затоки і Оманської затоки", - сказано в повідомленні.

Хронологія:

  • 00:11 UTC: Пентагон офіційно заявляє про ракетну атаку на свої бази в Іраку.
  • 00:14 UTC: Іран оголошує другу хвилю повітряної атаки.
  • 1:08 UTC: Іран піднімає в повітря бомбардувальники.
  • 1:42 UTC: Федеральне агентство авіації США випускає екстрене повідомлення про закриття неба над Іраком, Іраном і Перською затокою для цивільної авіації....
  • 02.38 UTC: З аеропорту Тегерана вилітає борт цивільної авіації, що належить Україні.
  • 02.44 UTC: Наземні служби отримують останній сигнал від українського боїнгу. Українці шоковані трагедією літака МАУ де загинули 167 пасажирів та 13 членів екіпажу.

Однак в соцмережі Facebook засмучені українці припускають, що літак могли збити ракетю.

"Від Стінгера саме так і падали літаки колись в Кабулі... яскраво палав та вибухав двигун одразу після злету", "Після ракетного удару по базах США в Іраку КСІРовці прикрили свій аєропорт розрахунками "Ігли" якої в них валом... з переляку якийсь джигіт і пальнув в наш літак...я так думаю",- пишуть в соцмережі.
Є і ті хто вважають, що саме технічна несправність літака спричинила велику трагедію.

Експерт з питань авіації Влад Любін не виключив, що причиною катастрофи українського літака Boeing-737 в аеропорту Тегерана (Іран) могла бути ракета.

"Сьогодні вночі (з 7 на 8 січня, – Ред.) Іран кудись стріляв балістичними ракетами. Там наявний найсильніший напряг і нервозність. Не виключаю, що з переляку їх ППО могли пальнути в темряві по всьому, що рухається", – сказав Любін.

Державні засоби масової інформації Ірану повідомили, що рейс PS752 “Міжнародних авіаліній України” розбився неподалік від Тегерана приблизно через три хвилини після зльоту з міжнародного аеропорту Імама Хомейні, в результаті чого загинули всі пасажири і члени екіпажу на борту.

Серед названих можливих причин авіакатастрофи пасажирського лайнера Boeing 737 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” в Ірані — технічні причини. Також, той факт, що літак уже горів у небі до того, як розбився, викликало припущення, що літак був збитий.

Пізніше на сайті посольства України в Ірані змінили інформацію щодо причин катастрофи літака МАУ під Тегераном. Раніше серед версій падіння "Боїнга" зазначалася "проблема з двигуном" і виключалася версія теракту. За оновленою інформацію, версії наразі встановлюються.

"Інформація щодо причин авіакатастрофи з'ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру", — йдеться у повідомленні посольства.

Як повідомили на брифінгу представники авіакомпанії МАУ, літак Boeing 737 був новий. Купили його 3 роки назад. Крім того, представники авіакомпанії виключають помилку екіпажу.

"Маємо дані на сьогоднішній день, що літак набрав 2400 метрів висоту, помилка екіпажу мінімальна, ми її просто не припускаємо. З огляду на їх досвід, дуже складно сказати, що було щось з екіпажем", - заявив віцепрезидент компанії Ігор Сосновський.

Нагадаємо, пасажирський літак Міжнародних авіаліній України, що перевозив 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, зазнав аварії за кілька хвилин після вильоту з Міжнародного аеропорту Імама Хомейні у Тегерані. Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, технічні проблеми стали причиною аварії. Всі, хто був на борту, - загинули.

Прессекретар Міністерства доріг і транспорту Ірану Кассем Бініаз заявив про те, що у літака, який прямував до Києва, загорівся двигун і пілот втратив керування. Інформацію про те, що катастрофа сталася через несправність із двигуном, а не через тероризм, попередньо підтвердили і в українському посольстві в Ірані.

Але, за кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення