Шведські медики випробують засіб профілактики педофілії

 Lenta.ru

Шведські вчені вирішили перевірити, наскільки ліки від раку простати зможуть допомогти у профілактиці педофілії. Про це повідомляє Science News.

Дослідники намагаються зібрати гроші (53 тисячі доларів) на клінічні випробування за допомогою краудфандінга. Вони хочуть показати, що ліки, які знижують вироблення тестостерону в організмі, зможуть придушити спонукання до педофілії. Для участі у випробуваннях поки найняті п'ять чоловіків, а в подальшому склад групи планують збільшити до 60 осіб.

Вчені не планують залучати до дослідження осіб, які вже вчиняли злочини сексуального характеру. Навпаки, новий проект націлений на людей, яким потрібна допомога у придушенні власних поривів до сексуальних збочень, заявив співробітник проекту Крістофер Рам (Christoffer Rahm).

Добровольців планують залучати за допомогою Preventell, шведської гарячої лінії для осіб, які страждають від небажаних сексуальних розладів. Вибраний препарат називається фирмагон (він також відомий як дегареликс).

Ліки відноситься до класу агоністів гонадотропін-рилізинг гормону (GnRH), і в кінцевому підсумку воно призводить до блокування вироблення тестостерону в яєчках. Інші препарати цього типу призводять до початкового зростання рівня тестостерону — і тому не можуть допомогти педофілам, яким потрібно негайно придушити небезпечні імпульси. Шведська влада вже дала дозвіл на проведення випробувань. Половина добровольців буде отримувати плацебо.

Протягом трьох місяців лікарі будуть вимірювати рівень статевого збудження, самоконтролю та емпатії — всі ці параметри є факторами ризику злочинів сексуального характеру. Звернення до краудфандінгу було пов'язано з тим, що ні держава, ні приватні фонди не підтримали проект, а брати гроші у виробника препарату вчені визнали етично неприйнятним. Зібрані кошти підуть на придбання ліків, оплату праці медсестри та обстежень за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення