"Система ваша несправжня". Чому е-декларації не страшні чиновникам

 Вести.UA

Сьогодні вночі повинні заробити електронні декларації для чиновників. Це остання умова для отримання Україною безвізового режиму, а також траншу МВФ і фіндопомоги від Євросоюзу.

Правда, всі вихідні за декларацій ламалися списи — у Госпецзв'язку запевняли, що запускати декларації ні в якому разі не можна, а їх опоненти доводили: все робиться для того, щоб чиновники могли приховувати свої доходи. У результаті електронні декларації запускають з порушеннями, які дають лазівку чиновникам і депутатам піти від відповідальності.

Держспецзв'язку передала "засекречені" зауваження по е-декларуванню

Як запускали систему електронних декларацій

Нагадаємо, з 15 серпня всі чиновники і депутати повинні звітувати про свої доходи та витрати, описуючи наявну готівку, цінності і покупки на суму понад 72,5 тис. грн. Тобто про придбання норкової шуби або кольє громадськість повинна бути в курсі. За приховування — штраф до 51 тис. грн або на строк до двох років.

А щоб не працювала схема, коли добро переписується на дітей, тещ і братів, у декларації необхідно вказувати родичів. Проте напередодні вступу в силу такого болючого для більшості можновладців закону виникла перешкода. Держспецзв'язок заявив, що програмне забезпечення не пройшло атестацію, і фактично не може захистити інформацію.

За словами глави відомства Леоніда Євдоченко, на виправлення помилок треба два місяці. Правда, документ, в якому розписані всі недоліки, засекретили грифом «для службового користування».

Тому дізнатися, чим саме незадоволені представники Держспецзв'язку, неможливо. Розробники системи, представники Нацагентства по запобіганню корупції (НАПК) та експерти два дні засідали за закритими дверима.

Як розповів директор фірми «Міранда» Юрій Новіков, що працювала над програмним забезпеченням за замовленням ООН, розробників примушували підписати протокол, що виходить за рамки їх компетенції: «Принесли протокол, частина положень якого не відповідає експертному обговоренню. Ми його підписати відмовилися. Пізніше нам сказали, що у них з'явилися зауваження і до самої системи. Ми попросили показати, але цього не зробили, посилаючись на гриф «для службового користування». Близько півтори години нас тримали, погрожуючи, що поки ми не підпишемо протокол, з будівлі нас не випустять».

"На кону $3 млрд від МВФ"

Під вечір голова НАПК Корчак Наталія заявила: декларації таки запускаються. Однак експерти підозрюють: створена ситуація, коли чиновники легко зможуть уникнути покарання за неправдиву декларацію.

«З двох місяців, протягом яких чиновники повинні заповнити декларації, система місяць буде працювати в тестовому режимі. За цей місяць дані внесуть всі «потрібні люди». Потім їх спіймають на гарячому — незадекларовані апартаменти в Лондоні, наприклад. Чиновник йде в суд і каже: я все зробив вчасно, а ваша система працювала в тестовому режимі, тому вона несправжня», — говорить виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

Політексперт Тарас Чорновіл вважає: відстрочка на місяць загрожує наслідками для України: «На кону — $3 млрд від МВФ, €1,2 млрд від Євросоюзу. Запускати систему в тестовому режимі треба невідкладно. Технічні моменти усувати по ходу. А тих, хто буде списувати невідповідності в деклараціях на технічний збій і втручання хакерів, перевірити індивідуально».

Що буде з безвізовим режимом

«Якщо виникне затримка, то візи нам не скасують. Адже саме нові звіти про витрати та доходи чиновників і було ключовою вимогою Євросоюзу», — каже експерт- міжнародник Ігор Кушнір.

Втім, є думка, що відстрочок щодо безвізового режиму нам не уникнути навіть у разі запуску електронного декларування. «У ЄС зараз зайняті проблемою біженців, тому, як вже заявляли європейці, вони спочатку хочуть прийняти механізм призупинення безвізового режиму у випадку форс-мажору, наприклад, напливу мігрантів. Знаючи евробюрократию, я б не розраховував на скасування віз раніше початку наступного року», — прогнозує експерт з європолітики Дмитро Слуцький.

А політолог Руслан Бортнік вважає, що в Євросоюзі просто тягнуть час: «Поки в Україні нестабільна політична ситуація, неспокійно на Донбасі і є небезпека напливу наших мігрантів, безвізовий режим будуть відкладати під будь-якими приводами».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення