"Ситуація критична": на Рівненщині немає ліків для онкохворих дітей

У Рівненській обласній дитячій лікарні відсутні основні препарати хіміотерапії для лікування дітей з гострими лейкозами. А препаратів для хіміотерапії пацієнтам з іншими видами онкології залишилося орієнтовно на два-три місяці. Станом на кінець вересня Міністерство охорони здоров’я так і не провело закупівлю ліків для важко хворих дітей. Про це повідомляють "Надзвичайні новини" з посиланням на звернення членів наглядової ради Рівненської обласної дитячої лікарні, представників благодійних організацій та батьків хворих дітей.

Як повідомляється на сайті "Пацієнти України", бюджет на закупівлі-2020 дозволяє покрити від 80% до 100% заявлених потреб в лікуванні тяжкохворих пацієнтів, але станом на середину вересня 2020 року Міністерство охорони здоров’я так і не провело закупівлю ліків для важко хворих дітей. За жодною з 10 програм жодної централізованої поставки ліків за потребою за 2020 рік не було здійснено.

Згідно із заявою Марини Кузмічевой, голови Наглядової ради КП "Рівненська обласна дитяча лікарня", голови правління БО "Серце дітям України" в лікарні склалася критична ситуація з лікуванням онкохворих і страждають на ювенільний ревматоїдний артрит. Є проблеми з лікуванням гепатитів.

"Є цілий список медикаментів, які вже відсутні на складах", - заявила вона.

На покриття дефіциту бюджету в одній Рівненській лікарні необхідно 3 млн 600 тисяч гривень.

Попередні два роки забезпечення медикаментами онкохворих дітей iз боку держави становило близько 85-90% від потреби в Рівненській області.

Медикаментів iз 2018-2019 років залишилось на кілька місяців, а багато життєво необхідних медпрепаратів уже відсутні на складах лікувальних закладів та в аптеках.

І така критична ситуація з забезпеченням медикаментами важко хворих дітей за централізованими поставками склалася в усіх областях України. Можливості місцевих бюджетів у 2020 році в переважній більшості областей уже вичерпано.

Зокрема, у Рівненській області за кошти обласного бюджету в поточному році було придбано медикаментів для важко хворих дітей на суму 2 млн 495 тис. грн, iз них для лікування дітей, хворих на рак, — 945 тис. грн.

МОЗ у відповідях на запити відповідає, що були неправильно використані залишки ліків за 2018-2019 роки. Але, в будь-якому випадку, препарати, які потрібні для лікування лейкозів, відсутні.

"Органи місцевої влади на словах, звичайно, підтримують пацієнтів. Але рішення, хто і як повинен закрити проблему, поки немає", - заявила Кузмічева.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення