Скільки коштує вести малий бізнес в Україні

Мале або середнє підприємство витрачає на проходження регуляторних процедур близько 30 тисяч гривень рік. Стільки коштів витратила б одна фірма в середньому у 2015 році, якщо б вона зареєструвалась, отримала всі необхідні дозволи і ліцензії та пройшла відповідні перевірки за один рік. Про це йдеться у матеріалі "Скільки коштує вести бізнес в Україні" на Delo.ua.

30 тисяч — сума офіційних та неофіційних платежів, повязаних із регуляторними процедурами. Також у цю суму входить робочий час, витрачений на дотримання регулювання, який автори дослідження виразили в грошовому еквіваленті — через середню зарплату за регіоном.

Незважаючи на те, що у 2015 році, як і зараз, діяв мораторій на перевірки, контролюючі органи "завітали" до 49% опитаних підприємств. Перевіряти підприємців приходили представники пожежної охорони, податкової інспекції, Державної санітарно-епідеміологічної служби, МВС та ін.

В середньому одна фірма, що проходила перевірки, витратила на це два тижні свого часу та сплатила більш ніж 33 тисячі гривень у вигляді штрафів, конфіскацій та неофіційних платежів. Чим більшим був розмір підприємства, навіть якщо воно входило до категорії "малих або середніх", тим частіше його навідували з перевірками і тим більше коштів це підприємство витрачало в результаті цих перевірок. Це вказує на те, що фірми, які зросли до певного рівня, частіше потрапляють у "поле зору" контролюючих органів.

Проблеми, з якими стикаються підприємці при сплаті податків, можна розділити на три групи: нестабільність та часті зміни податкового законодавства та звітності; обтяжливість податкового законодавства - високий розмір податків і штрафів, багато звітних документів (в середньому малі та середніпідприємці платять близько 27% свого прибутку у вигляді податків і зборів); корупція у сфері оподаткування та складнощі у відносинах між інспекторами і платниками податків.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення