Скільки можна зберігати новорічні салати, щоб не отруїтися

Жоден новорічний стіл-2020 не обійдеться без традиційних салатів олів'є і оселедця під шубою, також часто готують до свята і холодець. Мікробіолог і бактеріолог Оксана Вольська застерегла українських господинь від того, щоб вони не готували страви в величезній кількості, оскільки зберігати їх можна не так вже й довго.

Зокрема, салат олів'є може зіпсуватися дуже швидко - в заправленому вигляді його термін зберігання становить усього лише чотири години. Щоб салат зберігався довше, його потрібно заправляти майонезом або сметаною безпосередньо перед подачею на стіл.

"Без заправки він може стояти 40 годин. Тільки не додавайте туди огірки, не додавайте цибулю, і не додавайте майонез. Все це - окремо", - сказала Вольська.

Якщо інгредієнтів для салату нарізали багато, то краще їх зберігати в холодильнику без заправки. Заправлений салат, який залишився з вечора, краще вранці викинути, радить експерт.

Також бактеріолог перерахувала допустимі терміни зберігання інших найбільш популярних новорічних закусок і салатів:

  • салат оселедець під шубою - 24 години;
  • салат з крабових паличок - 24 години в заправленому вигляді, 48 - годин без заправки;
  • фаршировані яйця - 2-3 дні, але тільки за умови, якщо яйця варилися не менше 15 хвилин і розібрані чистими руками;
  • холодець - для закладів громадського харчування встановлена норма в 24 години, але холодець домашнього приготування може зберігатися 3-4 дні.

Вольська дала ще одну корисну пораду щодо зберігання холодцю: його можна заморожувати - в такому вигляді він може пролежати в морозилці протягом одного-двох місяців.

"І якщо ви вже не хочете холодця - це відмінна основа для супу, борщу. Просто переливаєте його в каструльку, коли він розморозиться, і на його основі готуєте якусь першу страву", - зазначила експерт.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення