Скільки цукру люди вживають щодня і чим це загрожує здоров'ю (відео)

 FaceNEWS

Навряд чи люди підозрюють, скільки цукру вони вживають щодня. Чим це загрожує для здоров'я, розповів доктор Ерік Берг, відомий фахівець з правильного харчування.

Так, наприклад, в арахісовому маршмеллоу 280 грамів цукру, в яблучному соку - 264, в кока-колі 136 грамів цукру, в апельсиновому напої - 91, в шоколадній газованій воді - 80 грамів цукру, в йогурті - 25 грамів цукру.

"У більшості цих продуктів є високофруктозний кукурудзяний сироп, який дешевше цукру. Середньостатистична людина поглинає майже 30 кг високофруктозного кукурудзяного сиропу в рік", - розповів доктор Берг.

За його словами, цукор скорочує запаси калію, кальцію, вітамінів групи В.

"При низькому рівні калію зростає відносний рівень натрію. Так відбувається затримка натрію. Тому, коли людина вживає цукор, вона набирає вагу. Справа в затримці рідини" - зазначає експерт.

Як розповів доктор Берг, якщо є цукрова тростина сама по собі, то ніколи не буде карієсу, тому що в ньому дуже багато нутрієнтів. У цукровій тростині є і вітаміни і мікроелементи. Коли з нього отримують білий цукор, від нього відокремлюють іншу частину - патоку. Білий цукор, коричневий цукор, сирий цукор відрізняються один від одного тим, скільки в ньому патоки. У патоці все одно багато цукру, але в ній хоча б є нутрієнти і вона не призведе до чогось поганого начебто карієсу.

"Випічка з патокою дасть більше ситості, її важко переїсти. Куди легше переїсти рафінованого цукру, адже в ньому немає нутрієнтів, які б відключили почуття голоду", - зазначив доктор Берг.

Є ще один аспект, пов'язаний з цукром. Так, інсулін регулює цукор, швидко забираючи його з крові.

"Якщо з'їсти за один раз багато цукру, підшлункова залоза різко підвищує рівень інсуліну, щоб знизити рівень цукру і відкладає цукор у вигляді жиру - тригліцеридів і холестерину. Коли цукор в крові зростає, зростає кількість інсуліну, щоб з ним справлятися, в організмі виникає втома. Це вже преддіабет, гіпоглікемія (патологічний стан, що характеризується низьким рівнем вмісту глюкози в крові)", - розповів Берг.

Симптоми низького цукру в крові:

  • тяга до солодкого
  • дратівливість
  • тривога
  • депресія
  • дефіцит уваги
  • гіперактивність

Згодом організму наноситься все більше і більше шкоди. Інсулін перестає працювати і в крові утворюється багато цукру. Цей стан називається гіперглікемія.

Симптоми високого рівня цукру - втома, млявість. У людини розвивається діабет.

"У діабетиків через відсутність регулювання рівня цукру в крові з'являються побічні ефекти. Наприклад, можна осліпнути, бо порушується зоровий нерв. Також це впливає на циркуляцію крові в кінчиках пальців рук і в ступнях. З'являється поколювання в ступнях, периферійна невропатія. Потім пропаде циркуляція крові і може розвинутися гангрена", - зазначив доктор Берг.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення