Скрізь обман: Як українців «розводять» з кавою

Експерти повідомили, що в українські заклади харчування можуть постачати відверто неліквідну каву – прострочену, контрабандну та розбавлену усілякими домішками.

За останній рік кава в Україні подорожчала приблизно на 15-20%, тож щоб хоч якось утримати цінники, постачальники подекуди вдаються до хитрощів, – повідомляє UBR.

Згідно повідомлення, 80-90% усієї контрабанди йде до нас з Італії. Рідше – з Австрії та Німеччини.

Проблема в тому, свіжообсмажена кава може зберігається близько 4-6 тижнів, потім вона втрачає свої якості і може стати несмачною.

«За кордоном її обсмажують відразу у великих обсягах, які далеко не завжди вдається продати. Залежану каву продають в Україні зі знижками. У нас кава може зберігатися довше ніж це дозволено. Такий напій буде гіркий і може віддавати цвіллю», – розповів бариста і суддя кавових чемпіонатів Руслан Карелашвілі.

Щоб здешевити продукт, постачальники нерідко замість 100% арабіки продають суміші з робустою. Її додають, як мінімум, 10%, а покупець може помітити підробку хіба вже коли п’є напій.

“Але гірше за все справи йдуть у вуличних кав’ярнях і на ринках. Там не тільки торгують відвертою контрабандою та кавою незрозумілого походження, вони ще й розводять антисанітарію. Скажімо, готують напій з брудної води, а продавці не миють руки”, – повідомляє видання.

«Ми перевірили недорогі київські кав’ярні – туди йде поставка кави і какао сумнівного походження. Документів немає. А на самій каві відсутні розпізнавальні знаки. Так що перше, що варто перевіряти покупцям – саме кава, з якої їм збираються варити напій», – зазначив виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Максим Несміянов.

Продавців дешевої кави приймають з розпростертими обіймами і на ринках, тому там ризик нарватися на неякісний продукт вище за все, – сказано у повідомленні.

«Контрабандна кави не має маркування українською мовою та документів про якість. На ринках рідко хто питає документи, грає роль ціна», – зазначила заступник голови організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова.

І розраховувати на поліпшення смаку напою кавоманам не доводиться.

«У наступному році контрабандної і розведеної кави, на жаль, так менше і не стане», – зауважив Карелашвілі.

Нагадаємо, раніше у результаті журналістського розслідування з’ясувалося, що коньячна галузь України виготовляє отруйний фальсифікат. Також Держспоживслужба повідомила кількість небезпечних закладів харчування столиці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення