Сліди коронавірусу знайшли в повітрі лікарень

Усередині лікарень Уханя виявили безліч фрагментів РНК коронавірусу, які містилися в краплях аерозолів. Це вказує на те, що хвороба, яку викликає вірус, може поширюватися аерозольним шляхом. Відповідна інформація була оприлюднена в науковому журналі Nature.

"Ми не перевіряли, чи можуть подібні аерозолі заражати людину. Однак ми припускаємо, що вони являють собою ще один канал для передачі вірусу. З іншого боку, наші спостереження показують, що засоби індивідуального захисту, вентиляція і регулярна дезінфекція приміщень значно знижують концентрацію SARS- CoV-2 в частинках аерозолів", - відзначають дослідники.

З перших днів після початку спалаху коронавірусу нового типу вчені намагаються зрозуміти, як саме поширюється цей патоген. Спочатку біологи припускали, що SARS-CoV-2 може передаватися тільки при прямому тілесному контакті, подібно до збудників атипової пневмонії SARS та близькосхідної лихоманки MERS, однак згодом з'ясувалося, що це не так.

Зараз вчені знають, що збудник коронавірусної інфекції може передаватися від людини до людини як при прямому контакті, так і повітряно-крапельним шляхом, а також через контакт із зараженими предметами. Крім того, багато китайських фахівців і їх європейські колеги припускають, що вірус може потрапляти в краплі аерозолів, які видихають носії SARS-CoV-2, і проникати разом з ними в легені інших людей.

Біологи з Уханя, Гонконгу та інших міст Китаю перевірили цю теорію. Вони проаналізували зразки аерозолів, які збирали лікарі з Народної лікарні Уханя і польового госпіталю, який побудували в перші дні після початку спалаху коронавірусної інфекції в КНР.

Лікарі збирали подібні мікрокраплі рідини не тільки в тих палатах, де були госпіталізовані носії вірусу, але і в інших частинах лікарні, в тому числі в коридорах, туалетах, кабінетах лікарів і в інших місцях, куди вірус не повинен потрапляти.

Аналіз зразків показав, що фрагменти РНК вірусу спочатку були у всіх цих приміщеннях. Особливо характерно це було для місць скупчення людей, туалетів і тих приміщень, де лікарі переодягалися. Уривки генома SARS-CoV-2 зустрічалися як у дрібних, так і в більших частках аерозолів, однак найбільше їх було в краплях діаметром у 0,25-0,5 мікрометра.

Після введення жорстких санітарних заходів з урахуванням цих особливостей SARS-CoV-2 концентрація вірусних частинок різко знизилася у всіх частинах лікарень, що, як сподіваються вчені, стало однією з причин того, чому медикам КНР вдалося швидко зупинити поширення коронавірусної інфекції на території Уханя і провінції Хубей.

Нагадаємо, названо симптоми легкої і важкої форми коронавірусу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення