Слідство досі не знає, хто бив людей на Майдані – Горбатюк

 Канал 112

Того, хто віддав наказ про розгін активістів, визначить суд, зазначив представник ГПУ

На сьогодні не встановлені виконавці побиття людей під час розгону Майдану. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив начальник департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк.

"Чітко сказати, хто віддав (наказ про розгін. – Ред.) можна буде тільки за рішенням суду. Про підозру повідомлено колишньому президенту, колишньому голові РНБО, його заступнику, екс-міністру внутрішніх справ, його заступнику, екс-начальнику київської міліції і його заступнику, керівництву "Беркута", командирам рот, екс-керівнику КМДА. До суду направлено обвинувальний висновок у відношенні голови КМДА і чотирьох командирів "Беркута". Відносно заступника начальника управління громадської безпеки Києва слідство завершено, він знайомиться з матеріалами кримінального провадження. Не встановлені на сьогодні виконавці побиття", – сказав Горбатюк.

Нагадаємо, в ніч на 30 листопада 2013 року близько 4:10 "Беркут" силою розігнав протестуючих на Майдані Незалежності студентів, які стояли там на підтримку євроінтеграційного курсу держави. Тоді 4 особи отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості, ще 38 – легкі.

Розгін привів до ще більших протестів, акція була оголошена безстроковою.

1 грудня 2013 року в столиці близько півмільйона людей вимагали зміни влади в країні. Протестуючі заявили про початок другої української революції. Вони захопили будівлі КМДА та Будинку профспілок, а також намагалися зруйнувати пам'ятник Леніну на Бессарабській площі. Найжорсткіші зіткнення бійців "Беркута" і мітингувальників відбулися біля будівлі Адміністрації президента.

Крім того, 1 грудня в Києві відбулися зіткнення провокаторів в масках з правоохоронцями на вул. Банковій біля Адміністрації президента. Люди в масках привезли на Банкову грейдер і намагалися прорватися через кордон міліції, який забезпечував охорону. Очевидці стверджують, що зіткнення були спровоковані.

За результатами розслідування подій, що відбулися 01.12.2013 на вул. Банковій в Києві, в організації розгону акцій протесту і застосуванні насильства до протестуючих повідомлено про підозру п'яти особам з числа керівництва держави та правоохоронних органів і п'яти правоохоронцям – виконавцям цих протиправних дій. До суду направлено обвинувальні акти щодо трьох осіб, 6 підозрюваних перебувають у розшуку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення