Смерть шахістів: що відомо про загиблих в Москві українців Богдановича і Вернигору

У Москві померли 27-річний Станіслав Богданович родом з Одеси і 18-річна Олександра Вернигора з Одеської області - українські шахісти.

Про це повідомляє Апостроф.

Нагадаємо, тіла молодих людей були знайдені вдома ввечері 5 березня в столиці РФ. Як пишуть російські ЗМІ, молода пара отруїлася так званим "звеселяючим газом". Біля їхніх тіл знайшли повітряні кулі з закисом азоту.

У Facebook на трагедію відреагував китайський гравець в настільний теніс, дворазовий олімпійський чемпіон Ван Хао.

"Не можу повірити, що більше не побачу цю прекрасну молоду пару. Богданович був дуже талановитим як в шахах, так і в мовах. Ми зіграли довгу і важку партію, і він чудово говорив китайською - так, ніби це його рідна мова", - написав він.

Станіслав Богданович - досить відомий шахіст, якого колега і земляк Михайло Голубєв навіть називав "можливо, найталановитішим за всю історію Одеси". У 2015-му році займав восьму сходинку в світовому рейтингу-списку з бліцу.

Багаторазовий чемпіон України з прискорених шахових дисциплін.

Срібний призер чемпіонату Європи серед юнаків до 12 років.

Чемпіон України серед юнаків до 18 років.

Чемпіон Одеси (2010).

Триразовий чемпіон Одеської області, в тому числі - переможець двох круговиків-суперфіналів відкритого чемпіонату області, турнірів з гросмейстерською нормою (2018, 2019).

Переможець багатьох міжнародних турнірів.

Найяскравіший талант Богданович продемонстрував в дуже юному віці. Зокрема, в 12 років взяв участь в рапід-меморіалі Юхима Геллера (Одеса-2005) де зіграв внічию з Віктором Корчним, обіграв гросмейстерів Михайла Голубєва і Миколу Легкого.

У новинах про нього писали не тільки через його талант. Розгорівся скандал, що Богданович зіграв за команду Росії проти України.

Також була ще одна неприємна історія: влітку минулого року шахіста пограбували під час турніру - з його одеської квартири винесли 25 тисяч доларів.

Олександра Вернигора вчилася в Московському державному університеті, перебувала в рейтингу Міжнародної шахової федерації і виступала за Україну.

На своїй Facebook-сторінці вона писала:

"Поки більшість знайомих готуються до Різдва, ми святкуємо більш особисту подію. Рівно рік ми разом з Крижаним Вірмом. І я про це не пошкодувала, хоч мені попередньо писали під одним постом: "Ось і потрапила чергова жертва в капкан". Також я вже рік живу в Москві і, на щастя, одне іншому не завадило.

За цей рік завдяки тобі я познайомилася з безліччю людей з шахових кіл, більшим, ніж за всі роки моєї самостійної гри в шахи. Окремою сторінкою прекрасного виявилося моє знайомство з китайською мовою і творчістю Агати Крісті (гурту, а не письменниці), книгами Маркіза де Сада (чекаю реакцій - "Ух ти"). І вже точно я ще довго буду пов'язана з культурою ЮП, Губки Боба, Happy Three Friends.

Скільки не називай себе двірником, стримером або любителем, а я все одно буду вважати, що шахи - твоє більш головне покликання, ніж блогерство. І тому було дуже приємно спостерігати, як протягом більше півроку ти виграв всі турніри, які тобі попалися під руку. Може ще раз почнеш з Аерофлоту в лютому? Втім, вже радують бліц в Індії з 100% результатом. Про них я напишу пізніше.

Я сподіваюся, що і в наступному році буду мати можливість написати такий пост. Ну що ж, вітаю, дорогий Крижаний Вірма!"

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення