Сніг на Київщині: синоптик пояснив "аномалію" (фото)

Сніг, який начебто випав на Київщині 2 червня, насправді виявився градом, що не розтанув. Про це на своїй сторінці у Facebook написав синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології та директор Клубу любителів метеорології Ігор Кибальчич.

За його словами, у відносно холодних нестійких повітряних масах (найчастіше в тилу циклонів і на фронтах оклюзії), градини, що утворюються в хмарах, просто не встигають розтанути під час падіння до земної поверхні.

У таких випадках можна спостерігати рясний градовий покрив, який іноді може вистилати землю шаром в декілька сантиметрів, нагадуючи шар снігу, що випав. Однак якщо їх розглянути близько, то можна помітити, що це – скупчення дрібних крижаних кульок, розмірами 5-10 мм, часто змерзлих і наполовину розталих.

"Найбільш часто подібні процеси спостерігаються у квітні-травні, коли конвективні процеси вже досить активні, але мінусові температури у хмарі розташовуються ближче до земної поверхні, ніж в середині літа. Адже всі великі краплі під час зливи в теплий літній день – це градинки, які розтанули в процесі польоту до землі", – пояснив Кибальчич.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення