Спелеологи знайшли найглибшу печеру у світі

 Lenta.ru

Американський дослідник печер Білл Стоун (Bill Stone) заявив про те, що розташована в мексиканському штаті Оахака система печер Чеве (Chevé), є найглибшою в світі.

У 2017 році відбудеться експедиція, в ході якої вченим належить виміряти глибину печери і підтвердити цю заяву, повідомляє New Scientist.

Участь у ній візьмуть від 60 до 70 спелеологів.

Припущення про те, що Чеве є найглибшою печерою у світі засновані на досвіді, проведеному дослідниками в 1990 році.

Тоді спелеологи кинули у воду в печері сім кілограмів барвника. Через деякий час пофарбована в зелений колір вода потрапила в розташовану по сусідству річку Санто-Домінго, подолавши відстань в 2,5 кілометра.

Відзначається, що площа тунелів Чеве в два рази більше Манхеттена і становить близько 175 квадратних кілометрів. Подібні печери є важливим елементом карстових водоносних горизонтів, які забезпечують питною водою сотні мільйонів людей по всьому світу.

Крім того, в подібних печерах вчені часто виявляють добре збережені скам'янілі, а також родовища корисних копалин. Це дозволяє краще зрозуміти, як Земля змінювалася протягом століть.

Крім того, спелеологами рухає цікавість і інтерес до невідомого.

«Звичайно, в світі ще залишилися нескорені гори, але їх можна розглянути в Google Earth ще до сходження. Можна відправитися на дно океану, але і його вже нанесли на карту за допомогою сонарів, так і експедиції туди занадто дороги.

У печерах можна відкрити невідоме навіть з самим скромним бюджетом», — зазначив спелеолог Зеб Ліллі (Zeb Lilly).

Найглибшою печерою світу зараз вважається «Вороняча-Крубера», яка розташовується в Абхазії на Гагрінскому хребті масиву Арабіка. Її глибина складає 2199 метрів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення