США побудували "розумну" ядерну бомбу – Newsweek

 Дзеркало тижня

США побудували кращу, "розумну" ядерну бомбу, здатну замінити чотири попередні моделі. І станом на минулий місяць, вона готова до застосування.

Як зазначається, ВПС США заявили про успішне проведення інертного випробування оновленої версії своєї головної ядерної гравітаційної бомби – B61 – в березні. Це сталося в процесі оновлення другого в світі ядерного арсеналу. Процес почався на тлі ініціативи президента Дональда Трампа переглянути ядерні можливості США. В ході випробувань оновлена бомба B61-12 була скинута на тренувальному полігоні в штаті Невада для оцінки її системи контролю вогню, радіолокаційного висотоміра, її ракетних двигунів і комп'ютера контролю.

B61-12 повинна замінити чотири попередні версії бомби: B61-3, -4, -7 і -10. Виробництво нової американської бомби повинно початися до 2020 року в рамках програми продовження функціонування ядерного арсеналу Центру військово-повітряних ядерних сил США і відділу ядерної безпеки Департаменту енергетики США.

"Бомба B61-12 дозволить зберегти нинішні можливості повітряної гілки в тріаді американських ядерних стратегічних сил. Її можна буде використовувати як з борта бомбардувальників так і літаків подвійного призначення, які підтримують сили НАТО", – сказав директор повітряної гілки ядерної дивізії ВПС США Пол Уо.

B61-12 буде сумісною з низкою американських літаків, включаючи B-2A Spirit, B-21 Raider, F-15E Strike Eagle, F-16C/D і F-16 MLU Fighting Falcon, F-35 Lightning II і PA-200 Tornado .

Видання пише, що технологія нової бомби дозволяє вражати цілі з точністю до 30 метрів. Більш скромна, ніж у попередників, потужність також дозволить наносити більш точний стратегічний удар з меншим радіактивній викидом.

Видання зазначає, що в рамках 10-мільярдної програми продовження дієздатності зброї 1,4 мільярда підуть на виробництво 500 бомб B61-12. В цілому ж програма модернізації американського ядерсеналу обійдеться США в 400 мільярдів доларів до 2026 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення