Стало відомо, як "русский мир" вербує білоруських журналістів

 Ліга. Новини

Медіаконсультант-роботодавець по скайпу пропонує білоруським журналістам гроші за публікацію заготовлених ним новин, а також роботу на інтернет-порталі politring.

"Про створення цього нового сайту "як майданчика для обговорення нагальних проблем в державі" повідомив невідомий в Білорусі до травня 2017 року рух "Громадянська злагода", яким керує колишній опозиціонер Артем Агафонов. Поки ж на цьому сайті вже місяць "висять" статті про прояви фашизму в Білорусі", - наголошується в повідомленні.

Про вербування на роботу повідомили два журналіста. Третім свідком став блогер Едуард Пальчіс. Він сам спровокував розмову з наймачем і опублікував матеріали свого розслідування.

Один з білоруських журналістів на умовах анонімності повідомив, що до нього в скайп "постукала" людина з пропозицією про співпрацю: "Я скидаю новину, ви пишете статтю на цю тему або можете перепубліковати на вашому (ваших) сайтах новину, яку ми скинемо, а я вам висилаю за це грошики".

"За послугу з розміщення текстів темників (заздалегідь заготовлені тексти про те, як слід висвітлювати ті чи інші події, - ред.) наймач готовий платити дорожче, ніж за авторський матеріал - 50 доларів проти 20", - йдеться в повідомленні.

Блогер Едуард Пальчіс вважає, що ситуація розвивається за прикладом України. "Там до захоплення Криму на російські гроші теж запускалися інформаційні проекти з нібито "майданчиками для дискусій" для пошуку агентів впливу "русского мира"серед населення, журналістів і політиків", - додав він.

"Підкуп журналістів, вкидання фейкової інформації, створення організацій і сайтів - це впровадження технологій "гібридних" воєн, складова частина програми впливу Росії на союзників", - підкреслив медіаексперт Едуард Мельников.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення