Стара система переходить у наступ: історик вказав на проблему з владою в Україні

 Апостроф

Відомий історик Ярослав Грицак вважає, на сьогоднішній день стара система влади в Україні знову відчуває себе безпечно і потихеньку переходить в наступ.

Про це він повідомив в інтерв'ю журналу "Новое время".

"Не можна критикувати державу під час війни - зрозуміла теза. Але є критерій, за яким можна судити дії президента і влади за будь-яких обставин. Це те, наскільки держава залишається корпорацією вузького кола людей, які збирають ренту з населення і перерозподіляють її між собою, що дозволяє керівнику країни і близьким до нього людям збагачуватися", - зазначив історик.

За словами Грицака, не критикувати президента і його команду можна тільки тоді, коли видно по деклараціях, що вони не заробляють, а втрачають і стають біднішими.

Разом з тим, історик підкреслив, що в тому, що відбувається в Україні винне також громадянське суспільство.

"Воно не менше влади заслуговує на критику. І проблема не в тому, що воно в меншості, - революція завжди робиться активною меншістю. Проблема в тому, що громадянському суспільству не вдалося трансформувати свою горизонтальну і соціальну енергію в нову політичну вертикаль. Воно не тисне на владу зсередини. А раз немає сильного політичного тиску, то навряд чи влада захоче щось змінювати", - додав він.

Грицак зазначив, що зараз влада перестала боятися тиску активістів і звертає увагу тільки на політичні рейтинги.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення