Столичні відходи задушать Підгірці

Величезна екологічна бомба сповільненої дії, створена сміттєзвалищем столиці, вже багато років загрожує кільком селам Обухівського району Київської області. Нещодавно доведені до відчаю їх мешканці перекрили дорогу до нього. Столична влада відреагувала на цю акцію протесту. Про це йдеться на сайті Вечірній Київ

Історія цього небезпечного об’єкту бере початок ще в 1986 році, коли після вибуху на Чорнобильській АЕС за розпорядженням Ради Міністрів УРСР тут виділили ділянку площею 56,3 га під складування радіактивного листя з Києва. Згодом створили ще й полігон твердих побутових відходів із двох секцій, куди й почали звозити столичне сміття тисячами тонн. 30 серпня 1990 року між Підгірцівською сільською радою, колгоспом “Вітчизна”, Київською обласною радою та Київрадою був підписаний договір на експлуатацію полігону терміном 10 років. Інших дозволів на захоронення на ньому твердих побутових відходів сільрада не надавала – тож фактично його складування з того часу відбувається незаконно, до того ж із порушеннями екологічних та технологічних норм. Це й призвело у 1998 році до прориву глиняної дамби нижнього озера та витоку фільтрату, які є відходами найвищого класу небезпеки.

– Токсична рідина потрапила в криниці, і вода стала небезпечною не лише для вживання, а навіть для прання чи поливання городів, – розповів нам при зустрічі голова сільради Сергій Кравченко.

– Було значне перевищення шкідливих речовин та важких металів у грунті, на якому місцеві жителі вирощували городину. Від цього зросла кількість онкологічних захворювань та гепатитом. Тоді вперше звернули увагу на те, що полігон, який мав бути закритим у 2003 році, став небезпечним, але так нічого й не зробили для виправлення ситуації. Тож у 2006 році людям ввірвався терпець і вони перекрили дорогу до звалища. З пікетувальниками зустрівся столичний голова Леонід Черновецький і 24 жовтня було підписано угоду, за якою передбачалося у тримісячний термін знайти місце та розробити технічну документацію на нове сміттєзвалище, а також усунути всі недоліки в експлуатації старого. Але вона не була виконана. Тож рішенням сесії нашої сільської ради роботу полігону було закрито. Проте «Київспецтранс» продовжував возити відходи на звалище. Тоді 12 червня 2010 року було проведено сходку жителів Підгірців, Креничів та Романків, на якій також прийняли рішення про закриття полігону. Однак і на цей раз ні столична влада, ні «Київспецтранс» його не виконали.

Хоча, справедливості ради, слід зазначити, що для очищення токсичного фільтрату найвищого класу небезпеки, на полігоні було змонтовано дві установки – німецьку «ROCHEM» та італійську «VOMM». Але друга, зі слів голови сільради, пропрацювала всього декілька днів і досі стоїть «пам’ятником інженерної думки».

Німецька установка також тривалий час не працювала, а зараз переробляє всього до 200 кубометрів токсичної рідини в день. Але це проблеми не вирішує, оскільки таку її кількість полігон вичавлює з себе щодня, тож загальний обсяг накопиченої отрути залишається практично в тому ж об’ємі. Для кардинального ж вирішення проблеми утилізації відходів ще в 2008 році столична влада планувати побудувати в Підгірцях сміттєпереробний завод. Проте досі все так і залишилося благими намірами. А гори сміття ростуть із кожним днем – вони вже на 15-20 метрів перевищують місцеві, що й спричиняє «сміттєві бурі. Звалище вже практично в три рази перевищило свої проектні нори і становить серйозну небезпеку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення