Страшний вулкан в США спалює дерева: вчені занепокоєні (фото, відео)

Супер-вулкан в Йеллоустонському національному парку спалює дерева навколо себе.

Геологи виявили, що за останні 20 років басейн вулкана повільно розширювався, знищуючи дерева навколо. На супутникових знімках 1994 року можна побачити бліду пляму на землі, на якій рослини майже не залишаються. Але до 2006 року це місце стало ще більше.

Ще глобальніші зміни помітили, коли подивилися аерофотознімки Йеллоустонского національного парку в 2017 році, пише ресурс kratko-news.com.

"Мертва зона" біля вулкана багаторазово збільшилася, а його площа перевищує 8 га. Про це повідомляють експерти проекту Yellowstone Caldera Chronicles, метою якого є саме моніторинг активності супервулкана. Експерти, які проводять регулярні обстеження кальдер, кажуть, що в цих районах є гарячі джерела під землею, з яких близько 10 000 вже знаходяться в парку", - йдеться в повідомленні.

Однак багато вчених не бачать в цьому нічого потенційно небезпечного і стверджують, що такий стан речей відповідає навіть найоптимістичнішими очікуваннями, оскільки такі вулкани поводяться саме так. Але інші експерти вже намагаються знайти спосіб протистояти супер-вулкану, якщо він коли-небудь увійде в стан активності.

Деякі вчені пропонують пробурити 10-кілометрову свердловину і налити багато води в басейн, щоб охолодити вулкан і знизити тиск в ньому. Цю ідею оцінюють у 3,5 мільярда доларів. Втім, ніхто не може передбачити наслідки такого втручання.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення