Страшну знахідку виявили вчені на дні Маріїнської западини

 Газета.Ru

Вчені виявили надзвичайно високий рівень забруднень в Маріанській западині. Туди потрапили пивні банки, поліетиленові пакети і навіть заборонені промислові хімікати. Нітрохи не краще ситуація і в іншій глибокій западині – жолобі Кермадек, розповідають вони

Експерти досліджували мешканців в западинах бокоплавів – крихітних раків, схожих на креветок. В їх організмі вміст поліхлорованих дифенилов, заборонених в 1970-х роках, коли виявилося, що вони викликають рак, був в 50 разів вище, ніж у крабів, що мешкають біля річки Ляохе – однієї з найбрудніших річок в Китаї. За період з 1930 по 1970 рік в світі було вироблено близько 1,3 млн тонн ПХД. Вони потрапляли в тканини більш великих тварин, які після смерті ставали кормом для бокоплавів та інших дрібних мешканців западини.

«Ми розцінюємо океан як щось далеке і недоторкане, якісне від втручання людини. Але наше дослідження показує, що, на жаль, це далеко від істини», – відзначають дослідники. Далі вони збираються оцінити зміст пластику в організмі морських тварин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення