Stratfor передбачив війну США з Японією і конфлікт за участю Росії

 Lenta.ru

Засновник аналітичної групи Stratfor Джордж Фрідман в інтерв'ю виданню Business Insider заявив про можливість нової війни в Європі, а також передрік конфлікт між США і Японією.

На думку експерта, ситуація може різко загостритися через принципових протиріччя в існуючій системі міжнародних відносин. Як відзначив Фрідман, тривала відсутність війн між європейськими державами не гарантує, що вони не можуть розгорітися знову.

«З 1815 по 1871 рік в Європі не було війн між державами будь-якого виду, — відзначив Фрідман. — Потім відбулася Перша світова війна». На думку Фрідмана, в сучасну епоху трансформація міжнародних відносин також може привести до великої війни.

«Не було ні одного століття, в якому не відбувалося б системної війни — такий, коли здригалася уся система міжнародних відносин. Ви готові посперечатися, що такої війни не буде в нашому столітті? Я прийму цю ставку», — заявив Фрідман, нагадавши про Семирічну війну XVIII століття, Наполеонівських війнах XIX і світових війнах XX століття. Аналітик вважає ймовірними війни в Східній Європі, на Близькому Сході і на Тихому Океані. Перші дві можуть статися через посилення Польщі і Туреччини та їх можливого конфлікту з Росією, а на Тихому Океані Фрідман вважає ймовірною морську війну між США і Японією. На його думку, небезпека представляє не сам процес розвитку тих чи інших країн, а нестабільність, яка супроводжує формування нових позицій у світі. Stratfor — приватне розвідувально-аналітичне агентство, засноване у США в 1996 році.

Засновником і керівником компанії є Джордж Фрідман. Компанія регулярно публікує різні прогнози, що складаються на основі відкритої інформації, а також відомостей від власних джерел. У той же час якість роботи Stratfor регулярно піддається критиці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення