Сума позовів Києва і Москви один до одного досягла 100 мільярдів доларів

 Bloomberg

Сума взаємних позовів, поданих в європейські арбітражні суди Україною та Росією один до одного, склала до кінця лютого майже 100 мільярдів доларів. Про це повідомляє Bloomberg.

На звернення України в суди припадає близько 63 мільярдів доларів, більша частина з цих грошей представляє собою вимоги компенсацій за приєднання Криму до Росії. Крім того, Україна розраховує на виплати від «Газпрому».

«Нафтогаз» вважає, що російський газовий монополіст недоплачував за транзит. Сума таких претензій складає близько 27 мільярдів доларів.

«Газпром», у свою чергу, хоче домогтися від української сторони близько 32 мільярдів доларів за газ, поставлений за умовами «бери та плати». На минулому тижні Росія також подала до високого суду Лондона позов про повернення трьох мільярдів доларів, отриманих режимом Януковича в якості кредиту в грудні 2013 року. З відсотками, накопиченими за два роки, сума повинна збільшитися ще на 300 мільйонів доларів.

Термін погашення українських євробондів, викуплених Росією в кінці 2013 року, закінчився 20 грудня 2015 року. За кілька днів до цього уряд України ввів мораторій на виплату Росії боргу. Цей крок Москва чомусь оцінила як офіційно визнаний дефолт і заявила, що буде домагатися виплати трьох мільярдів доларів через суд

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення