Світ лякають "третьою хвилею" економічної кризи

 РБК

Третя хвиля фінансової кризи характеризується вкрай низькими цінами на сировину, уповільненням економічного зростання в Китаї і на інших ринках, що розвиваються, а також інфляцією в глобальному масштабі, вважає група аналітиків Goldman Sachs на чолі з головним стратегічним аналітиком світових фондових ринків Пітером Оппенгеймером.

З результатами роботи дослідників ознайомився Бен Мошинський з видання Business Insider.На думку аналітиків потрійний ефект відбувається з перших двох хвиль кризи - обвалу банків і кризи суверенних боргів в Європі, а також є разом з ними частиною так званого боргового суперциклу кількох останніх десятиліть.

У Goldman Sachs вважають, що події розвивалися за таким сценарієм: у відповідь на два перших боргових кризи центральні банки кинулися знижувати облікові ставки, що призвело до того, що інвестори почали кредитувати ринки, що розвиваються, включаючи Китай, чекаючи гідної винагороди. Тепер же, на тлі очікування зростання процентних ставок, кредитори втратили інтерес до ринків, а інвестори стали скидати сировинні активи, які тісно пов'язані з долею економік, що розвиваються, пише Мошинський.

За оцінкою аналітиків Goldman Sachs, в умовах, коли прибутковість по облігаціях в реальному вираженні близька до нуля, а ключові ставки знаходяться на історичному мінімумі, дане екстраординарне поєднання чинників підвищило заклопотаність стійкістю фінансової віддачі, особливо, якщо дефляції продовжить прогресувати. Але коли центральні банки розвинених країн заговорять про підвищення процентних ставок, то це призведе до зростання ставок і на інші безпечні активи, включаючи держоблігації, выдзначає Мошинський.

У такій ситуації, у кредитних інвесторів з'являється менше стимулів ризикувати для отримання гідного доходу, і вони виводять свої гроші з ринків. У результаті компаніям з цих регіонів стає складніше обслуговувати свої борги і вишукувати кошти під великі проекти, що в результаті уповільнює світову економіку, описують цей процес дослідники.

Проблема полягає в тому, що різні етапи кризи продовжують взаємодіяти один з одним, перешкоджаючи оздоровленню. Це означає, що обвал на ринках, що розвиваються вдарив по Євросоюзу в невідповідний момент, точно так само як європейська криза суверенних боргів завадив відновленню економки США в 2010 і 2011 роках, вважають дослідники.

Аналітики Goldman Sachs відзначають, що хоча ми, ймовірно, спостерігаємо фінальну стадію фінансової кризи, він не закінчиться, поки учасники розвиваються ринків не витратять всі надлишкові кредити і не понесуть збитки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення