Священики десятиліттями ґвалтували дітей у Пенсільванії

В американській Пенсільванії опублікована доповідь про сексуальне насильство над дітьми з боку місцевих священиків. Про це повідомляє Информатор

Велика колегія присяжних працювала над доповіддю два роки - її скликала прокуратура Пенсільванії на тлі численних судових позовів і заяв постраждалих. Метою роботи називалися перевірка і упорядкування всіх випадків домагань священиків місцевих парафій; в цілому комісія вивчила, що відбувалося в шести єпархіях штату, прихожанами яких є 1,7 мільйона чоловік. Підсумкова доповідь налічує понад 800 сторінок.

Колегія дійшла висновку, що насильство над дітьми здійснювали понад 300 священиків. Ці випадки охоплюють період з 1950-х років до теперішнього часу: крім безпосередньо сексуального насильства священиків також змушували дітей вживати алкоголь і знімали з ними порнографічні ролики. Більшість жертв були хлопчиками різних вікових груп - у доповіді говориться про тисячі жертв, імена яких відомі, але відзначається, що їх могло бути набагато більше. Багато з них згодом покінчили життя самогубством.

Керівництво єпархій роками покривало злочинців. Керівники церкви в штаті і представники Ватикану, за даними авторів доповіді, знали про те, що відбуваються злочини. При цьому вони не намагалися боротися з насильством: багато священиків продовжували служити після звинувачень в домаганнях, часто просто міняючи парафії. Деякі з них навіть отримували підвищення.

Фігуранти доповіді намагалися перешкодити її оприлюдненню. Деякі священики до публікації звернулися до суду, заявивши, що колегія присяжних безпідставно очорнює їх репутацію. Суд відмовився заборонити публікацію, проте зажадав не називати публічно їх імена до розгляду справи по суті, який запланований на вересень. У той же час, дві єпархії, навпаки, незадовго до виходу доповіді добровільно оприлюднили імена священнослужителів, звинувачених у злочинах.

Більшість священиків, які ґвалтували дітей, не притягнуть до кримінального покарання. Багато з передбачуваних злочинців вже мертві; також у багатьох випадках у злочинів минув термін давності. З 300 фігурантів доповіді на даний момент під кримінальне переслідування потрапили тільки двоє.

Тема сексуального насильства священиків над дітьми в США широко обговорюється вже більше 15 років. Про окремі випадки ЗМІ писали ще в 1990-х роках, але на національному рівні про проблему почали говорити тільки в 2002 році, після виходу розслідування Boston Globe про масові домаганнях в місцевій митрополії. Після цього аналогічні розслідування стали з'являтися регулярно. Зазвичай такі випадки закінчувалися виплатою великих компенсацій постраждалим - в цілому різні єпархії за останні роки виплатили понад 2,5 мільярда доларів жертвам домагань.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення