Священник втопив немовля у Румунії: зміна ритуалу хрещення загрожує розколом у церкві

 BBC Україна

У місті Сучава в Румунії після обряду хрещення померло немовля. Йому було півтора місяця. Трагедія може спонукати до зміни ритуалу хрещення.

Зазначається, що у дитини зупинилося серце після того, як його тричі занурили у святу воду. Розтин показав наявність води у легенях дитини. Місцева прокуратура почала розслідування щодо священника, який проводив обряд.

У мережі з’явилась онлайн-петиція із закликом змінити традиційний обряд. Вона вже зібрала понад 60 тисяч підписів.

Єпископ Румунської православної церкви, архієпископ Каллиник підтримує реформу. Він заявив румунському сайту Adevarul, що вірить: у майбутньому практику занурення дитини у воду переглянуть і "знайдуть оптимальне рішення для дотримання (церковних, - Ред.) таїнств і запобігання небажаних інцидентів".

Якщо через смерть дитини змінять ритуал хрещення, це може призвести до розколу в православній церкві Румунії. Деякі церковники не проти змін, але інші чітко заявляли про бажання зберегти архаїчний обряд занурення дитини у воду з головою.

Серед вищого духовенства реформу підтримує архієпископ Арджешський Каллиник.

"На деяких іконах Ісус стоїть у воді по шию і, схиливши голову, приймає хрещення, поливаючи голову святою водою", - пояснює він.

Однак архієпископ Томісській Феодосій налаштований більш войовничо.

"Ми ніколи не змінимо ритуал. Канони цієї релігії існують вже понад 1000 років, - каже він. - Ось чому ми не змінимося. Нас не залякати".
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення