Своя гра. Навіщо президент Ізраїлю звинуватив ОУН у вбивстві євреїв

 Вести.UA

Візит ізраїльського президента Реувена Ривлина в Україну несподівано викликав скандал. Рівлін приїхав у Київ на жалобні заходи з нагоди 75-ї річниці масових вбивств у Бабиному Яру.

З трибуни Верховної Ради він заявив: «Багатьма посібниками злочинів були українці. Особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і видавали німцям». А після - перервав візит, пославшись на необхідність повернутися з-за смерті екс-президента Шимона Переса.

Слова Ривлина викликали різку реакцію. Громадськість його критикуює: мовляв, треба назвати конкретних злочинців, а не цілу ОУН. Президент мовчить, але позицію Банкової озвучила віце-спікер Ірина Геращенко: «Шкода, що деякі керівники сучасних країн користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування Бабиного Яру».

Але експерти вважають, що свою позицію повинен висловити МЗС.

«Реакції на рівні істориків і депутатів недостатньо. Рівлін зробив дуже серйозну заяву, і потрібно зрозуміти, чому воно було сказано. Потрібна реакція вищих політиків», — прокоментував політолог Андрій Бузаров.

Скандал продовжує набирати обертів, і окремі депутати написали заяву про вихід з групи дружби між парламентами України та Ізраїлю. Хоча звучать і пропозиції згладити ситуацію, перевести все в площину застереження з боку Ривлина.

«У скандальному пасажі була тільки одна явна дурість — слова «особливо виділялися». Правильніше було б сказати: «були в тому числі і...», — вважає художник Олександр Ройтбурд.

Але ті, хто знає політичну ситуацію в Ізраїлі, запевняють: все сказано навмисно.

«Цієї політики дотримуються багато ізраїльських діячів — вони заграють з Росією, оскільки залежні від неї, не хочуть провокувати - вона може підтримати Іран і посилити його армію системами ППО. Вони ведуть свою гру, і їхні інтереси не завжди збігаються з нашими, — прокоментував Юрій Щербак, у минулому посол України в Ізраїлі. — Я чув десятки схожих заяв під час своєї каденції. Навіть від керівника Кнесету Шилоха Вайса, якого разом з братом під час війни прості українські жінки ховали від німців в підвалі»

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення