Теракт у Керчі: чому масові вбивства в Росії повторюватимуться

 СЕГОДНЯ

Масове вбивство учнів Керченського технологічного коледжу в окупованому Криму в цілому могло стати результатом багаторічної мілітаристської пропаганди Росії, а "керченський стрілок" міг потрапити під вплив інформаційної "накачування" з боку російських ЗМІ.

Про це в коментарі розповів військовий експерт Михайло Жирохов, оцінюючи ймовірні причини та мотиви резонансного злочину на півострові.

"Військова істерія, яка останні чотири [з половиною] роки триває в Росії, не могла не впливати на мислення цього хлопця-вбивці, якому на момент початку окупації Криму було 13 років. Всі ці роки він перебував під постійним впливом мілітаристського чаду РФ. Ситуація [з агресивною пропагандою] на російському телебаченні, яка оточувала його, і привела до такого трагічного результату. Тому кількість таких випадків зростатиме, причому збільшуватиметься в геометричній прогресії", – підкреслив він.

За словами Жирохова, це також частково спровоковано і погіршенням економічної ситуації в Росії.

"Хто б не стверджував у Росії зворотне, але санкції діють на РФ. І на тлі погіршення економічного становища, на тлі цієї всієї істерії, що навколо Росії одні тільки вороги, яка щодня ллється з телевізора (і впливає на психіку молоді), подібні інциденти відбуватимуться. Пропаганда штовхатиме молодь на те, щоб вирішувати проблеми таким радикальним чином", – пояснив експерт.

З тим, що в кінці кінців відповідальність за масове вбивство в Керчі лежить на Росії, погоджується колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Дійсно, сама ситуація, яка склалася в окупованому Криму та Росії, сприяє подібним інцидентам. Радикалізація ситуації серед молоді і конкретно події, які відбувалися в Криму під час російської агресії (вбивця формувався вже в цей період), а також психологічна атмосфера сприяла виникненню таких радикальних дій, які передбачають застосування зброї і, можливо, масові вбивства. Але ми сьогодні не можемо говорити, що за терактом стоять спецслужби РФ, тому що, за великим рахунком, Росії це не було б вигідно. Це, швидше за все, був грандіозний провал у системі освіти, системі попередження злочинів з боку силовиків РФ на окупованій території. Зокрема, вони не виявили потенційного вбивцю, допустили цей теракт. Те, що спецслужби РФ прямо стоять за цим злочином, говорити складно", – сказав екс-глава СЗР в коментарі

Він також підкреслив, що масове вбивство могло статися через атмосферу, яка насаджується Росією в Криму, а "ця молода людина була під впливом російської пропаганди і агресивних дій РФ".

"За всіма нашими даними (і по лінії спецслужб, і з боку психологів), психологічні зрушення генерують найагресивніші дії. Провина лежить на Росії в тому плані, що в РФ сформований контентно-радикальний формат виховання і середовища. А в майбутньому вбивці схильності до злочину ніхто не побачив: ні вихователі, ні батьки, ні ті ж представники РФ, які не контролюють в суспільстві радикальні процеси, а навпаки радикалізм сьогодні генерується серед молоді, і це призводить до таких трагічних наслідків", – додав він.

Нагадаємо, напередодні вдень учень відкрив стрілянину в коледжі, після чого наклав на себе руки. "Керченським стрільцем" виявився студент 4-го курсу політеху 18-річний Владислав Росляков. Його тіло з вогнепальним пораненням виявлено в бібліотеці коледжу

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення