Теракт у Стамбулі: слідство вийшло на російський слід

 Fakty.ua

Турецьким спецслужбам знадобилось три дні, щоб встановити особу терориста, який прийшов в Reina в костюмі Санта-Клауса і розстріляв відвідувачів. Його затримання триває.

За даними місцевої газети Hurriyet, у справі про теракт в турецькій провінції Ізмір затримано 40 осіб, в основному це вихідці з Середньої Азії та Дагестану (РФ). Деякі з них жили в місті Конья в одному будинку з підозрюваним терористом.

У перші години після нападу повідомлялося, що теракт скоїв громадянин Киргизії. Його швидко затримали, однак з’ясувалося, що іноземець прибув до Стамбула через кілька годин після нападу на клуб.

Новорічний розстріл відвідувачів в нічному клубі Reina в Стамбулі, в результаті якого загинули 39 осіб, у тому числі 25 іноземців, дав можливість Анкарі без зайвих пояснень продовжити ще на три місяці режим надзвичайного стану.

Сьогодні депутати Великих національних зборів Туреччини провели відповідне голосування. Таким чином ситуація з обмеженням свобод громадян та ЗМІ, коли влада може затримувати підозрюваних на кілька днів без рішення судів і забороняти вихід тієї або іншої газеті, триватиме мінімум до 19 квітня.

Загальна тривалість надзвичайного стану, введеного після невдалої спроби державного перевороту 16 липня, складе дев’ять місяців. До цього моменту за участь у перевороті вже видворено з країни або втратили роботу кілька сотень тисяч чоловік. Кількість заарештованих оцінюється в 32 тисячі. Десятки опозиційних видань позбавлені ліцензій, а їх журналісти опинилися під слідством.

Як передає ВВС, введення режиму і його продовження викликають тривогу в ЄС і США. Багато правозахисників вважають, що Анкара використовує режим надзвичайного стану для незаконного переслідування опозиціонерів.

При цьому за останні два роки Туреччина з безпечної курортної країни перетворилася в одну з найнебезпечніших в регіоні, де раз у квартал відбувається мінімум один теракт, спрямований саме на туристів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення