Терористи ІДІЛ отримують $ 40-50 млн на місяць

 РБК

Терористичне угрупування "Ісламська держава" (ІДІЛ) отримує $ 40-50 млн на місяць з родовищ нафти, захоплених на території Сирії та Іраку. Про це 24 жовтня повідомило іранське агентство TASNIM.

ІДІЛ "отримує $ 50 млн на місяць від нелегальної торгівлі нафтою з родовищ, захоплених на території Сирії та Іраку, таким чином грабуючи ці держави. Такі дані наводить іракська розвідка і ряд посадових осіб у США", - говориться в огляді, опублікованому агентством.

Саме нафта, - стверджує агентство Tasnim, - стала головним і постійним джерелом доходів екстремістів, які дозволяють їм утримувати владу. Доходи від продажу нафти йдуть у халіфаті на щедре заохочення лояльності частини бойовиків "а також на відновлення необхідної терористам промислової інфраструктури. На кошти від нелегального експорту нафти ІДІЛ змогла завезти навіть необхідне обладнання та фахівців з-за кордону.

За різними оцінками, пише Tasnim, ІДІЛ продає нафту контрабандистам за ціною від $ 10 до $ 35 за барель при середній світовій ціні на сьогоднішній день трохи нижче $ 50.

За оцінками іракських розвідслужб, пише іранське агентство, ІДІЛ видобуває близько 30000 барелів нафти на добу. З них в Іраку - 10-20 тисяч барелів, які в основному видобуваються на двох родовищах у провінції Найнава. Решта нафти гойдається з надр Сирії, де під контролем терористів знаходиться більше 250 свердловин, з яких 161 знаходиться в робочому стані.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення