Тюрма чи штраф? Новий Закон щодо відповідальності за нетверезе водіння

 Fakty.ua

З 1 липня 2020 року в Україні набуває чинності Закон про застосування кримінальної відповідальності за водіння у нетверезому стані, а з 1-го січня -інші нововведення.

За статтею 286-1, яка з’явиться у Кримінальному кодексі України, передбачена відповідальність за керування автомобілем:

у нетверезому стані;

під впливом наркотичних препаратів та лікарських, які знижують увагу та реакцію;

у стані сильної втоми;

у разі відмови особи від проходження розслідування, навіть якщо вона не є у стані алкогольного сп’яніння.

Відповідальність передбачає від 17 тис. до 32 тис. грн штрафу та позбавлення права керувати автомобілем на один-два роки

Якщо людину вдруге притягують до відповідальності за ст. 286-1 КК України, передбачається штраф у розмірі 52 тис. грн та позбавлення водійських прав на термін до трьох років.

Кримінальна відповідальність, яка буде застосовуватися з 1 липня не включає позбавлення чи обмеження волі або ж арешту.

Відповідальності всюди фігуруватиме у житті людини та впливатиме на дані, що характеризують особу. В усіх базах даних Центру громадськості Нацполіції та МВС України зазначатиметься, що особа притягувалась до відповідальності за керування автомобільним транспортом у нетверезому стані.

В Україні позбавлення волі та її обмеження за водіння у стані сп’яніння передбачене ст. 286 ч. 1 у разі тілесних ушкоджень середньої тяжкості. За ст. 286 ч. 2 – важкі тілесні ушкодження, смерть однієї особи, а за ч. 3 – смерть кількох осіб, що передбачає до 10 років позбавлення волі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення