Травоїдних Лугових собачок визнали серійними вбивцями

 Lenta.ru

Зоологи з'ясували, що травоїдні лугові собачки (Cynomys leucurus), які проживають на Заході США є серійними вбивцями: вони регулярно вбивають своїх конкурентів — вайомингских ховрахів (Urocitellus elegans). Про це повідомляється в журналі Proceedings of the Royal Society B. Лугові собачки і ховрахи харчуються одними і тими ж травами, живуть в одних і тих же преріях і часто займають одні й ті ж нори.

Таке сусідство в поєднанні зі схожістю смаків робить тварин очевидними суперниками. В ході шестирічного проекту з вивчення лугових собачок в Колорадо дослідники зафіксували понад сто випадків вбивства ховрахів собачками.

Трупи конкурентів лугові собачки зазвичай не чіпають, залишаючи їх падальщикам. Крім того, вчені з'ясували, що кількість убитих самками Cynomys leucurus ховрахів безпосередньо впливає на їх плодючість: чим більше трупів числиться за самкою, тим більше дитинчат їй вдається виростити.

«Серійні вбивці» серед лугових собачок (вбивають як мінімум двох ховрахів на рік) приносять у три рази більше нащадків, ніж собачки-пацифісти. Відзначається, що вченим вперше вдалося довести, що знищення представників близького виду приносять користь вбивцям. Зоологи допускають, що такого роду поведінка є досить поширеним — тільки помітити його може бути складно

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення