Три області України стануть пустелею: синоптик дав апокаліптичний прогноз

 Обозреватель

Через зміни клімату на півдні України можуть з'явитися пустелі і напівпустелі. Так, в зоні ризику знаходяться Одеська, Миколаївська та Херсонська області. Розповів кандидат географічних наук, синоптик Харківського гідрометцентру Ігор Кибальчич.

За його словами, катастрофічна ситуація склалася на півдні Одеської області, в місті Ізмаїл, оскільки минулий рік там виявився рекордно сухим, і з початку 2020 року рясних дощів також не було.

"Посіви озимих починають гинути. Аграрії там в паніці. Тому що основні циклони проходять в більш північних широтах. А у них постійне переважання антициклону і дефіцит опадів", – розповів Кибальчич.

Синоптик зазначив, що в Харкові середньорічна температура піднялася на два градуси вище норми. При цьому така ж тенденція існує і в інших регіонах.

"У нас в Харкові зараз середньорічна температура така, як в середині 20 століття була характерна для Херсона або Ужгорода. Природно на півдні ще спекотніше", – пояснив Кибальчич.

Він додав, що в Євроазіатській частині глобальне потепління виражається дуже інтенсивно. При цьому екваторіальна частина, тропічні регіони не так схильні до зміни клімату, там все відбувається повільно. А у нас, в більш північних широтах, це більш помітно.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення