Турботу про ракові клітини назвали найкращим засобом лікування пухлин

 ABC

Вчені запропонували радикально новий підхід до лікування раку: замість того, щоб повністю знищувати пухлини, їх вирішили тримати під контролем. Про переваги нової стратегії повідомляється в журналі Science Translational Medicine.

В основі нового методу лежить теорія еволюції Дарвіна: вчені розглядають пухлини як розвинені екосистеми клітин, які треба регулювати, щоб запобігти їх некерованому зростанню

Головним недоліком стандартного лікування (хіміотерапії) є те, що частина клітин в пухлині краще інших чинить опір лікам і виживає. При припиненні терапії ці клітини швидко розростаються, і пухлина виникає знову. Тому американські вчені вирішили лише «підрізати» злоякісні утворення, сподіваючись на те, що виживуть клітини всіх типів, і найагресивніші ракові клітини не займуть місце. Дослідники перевірили цей принцип в експерименті з мишами, що страждають від раку грудей різного типу. Звичайна хіміотерапія їм не допомогла: пухлини повернулися незабаром після завершення сеансу лікування.

Тваринам давали великі дози ліків, а потім поступово почали їх знижувати. В результаті після припинення терапії у 60 відсотків мишей ріст пухлин не відновився. Вчені стверджують, що для перемоги над раком його необхідно сприймати як екосистему різних клітин.

«Ймовірність виявлення "чарівної пігулки" від раку наближається до нуля. Поки ми не навчимося поважати закони екології і еволюції, ми будемо грати з раком в кішки-мишки», — зазначає автор коментаря до статті Джаннула Клемент (Giannoula Klement).

Крім того, новий метод може позбавити частину пацієнтів від важких побічних ефектів, з якими пов'язана хіміотерапія.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення