Турчинов розповів, яку зброю випробують росіяни на Донбасі

 Лівий берег

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що російський Генштаб використовує окуповану територію Донбасу для випробування нової зброї.

Про це повідомляє його прес-служба.

"Так, у липні зафіксовано застосування проти наших військових нових російських мінометних комплексів КМ-8 "Грань" із керованими 120-міліметровими мінами і переносними засобами автоматизованого управління вогнем "Малахіт", - сказав Турчинов, додавши, що комплексами керують виключно кадрові військові Збройних сил РФ.

Мінометний комплекс КМ-8 "Грань" призначено для знищення й ураження одиночних і групових цілей, броньованих об'єктів і фортифікаційних споруд із першого пострілу без додаткової пристрілки.

"Комплекс використовує 120-міліметрову керовану міну (довжина - 1200 мм, вага - 27 кг), яка оснащена лазерною головкою самонаведення", - зазначив Турчинов, пояснивши, що комплекс засобів автоматизованого управління вогнем "Малахіт" (обладнаний лазерним далекоміром-цілевказівником і прицілом тепловізійного типу) дозволяє вести точний вогонь у складних умовах пересіченої місцевості.

Крім того, за його словами, РФ застосовує новий БПЛА "Інспектор - 601" (призначений для виконання ударних, розвідувальних і спеціальних завдань), комплекс РЕБ "Шипшина-Аеро" і багатофункціональний комплекс РЕБ "Ртуть-БМ", а також прилади лазерної локації і лазерні прилади оптико-електронної протидії останнього покоління.

"Також було встановлено використання російськими окупаційними військами боєприпасів із посиленими бойовими характеристиками, що заборонені міжнародними конвенціями", - сказав він, додавши, що мова йде про гаубичні снаряди на 122 мм ЗШ2 "Пелюстка-2" зі стрілоподібними елементами ураження (зона ураження живої сили - 500 метрів тощо.

Турчинов закликав забезпечити Збройні Сили України не менш ефективною і сучасною зброєю і технікою. При цьому секретар РНБО поскаржився, що фінансування державного оборонного замовлення залишається заблокованим у зв'язку з тим, що Верховна Рада так і не прийняла рішення про наповнення відповідного спецфонду.

Нагадаємо, напередодні в зоні АТО троє прикордонників постраждали від лазерної зброї.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення