Турецькі ВМС за підсумками невдалого путчу втратили 14 кораблів

 The Times

Після невдалого заколоту штаб турецьких ВМС не зміг встановити зв'язок з 14 кораблями. Про це повідомляє The Times.

До моменту початку путчу всі вони перебували в Чорному і Егейському морях. Не виключено, що їх командири брали участь у змові. Крім того, досі невідоме місцезнаходження командувача турецьким флотом адмірала Вейселя Кеселе. Поки неясно, чи був він причетний до спроби перевороту або опинився в заручниках у путчистів. За даними місцевих ЗМІ, адмірала могли обманом заманити на борт бунтівного корабля, повідомивши про терористичну атаку, якої зазнала Туреччина.

Спроба захоплення влади групою військових сталася в Туреччині ввечері 15 липня. Путчисти вивели на вулиці Анкари і Стамбула військову техніку, атакували ключові військові об'єкти. Однак більшість силовиків залишилися вірними уряду, і заколот був пригнічений.

Влада Туреччини звинуватила в організації путчу опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, який проживає в США, та має намір у найближчі дні направити офіційний запит на його екстрадицію.

За останніми даними, при спробі перевороту загинули 208 осіб, з них 60 поліцейських, троє солдатів і 145 цивільних. Ще 1491 людина отримала поранення. Крім того, були вбито 24 організатора заколоту. Число затриманих, підозрюваних у причетності до події, перевищила 7,5 тисячі осіб, серед них — понад 100 генералів і адміралів.

Після провалу путчу деякі його учасники бігли за кордон. Так, у Грецію перелетів військовий вертоліт Sikorsky UH-60 Black Hawk, на борту якого знаходилися вісім чоловік, які брали участь у спробі перевороту. Афіни вже повернули машину Анкарі, зараз вирішується питання про екстрадицію невдачливих путчистів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення