У 20 містах Польщі почалися маніфестації - ЗМІ

 Радіо Польша

У 20 містах Польщі 19 грудня почалися маніфестації, організовані Комітетом на захист демократії. Присутні протестують проти дій парламентської більшості (партія «Право і Справедливість») у справі про Конституційний суд.

Комітет захисту демократії, опозиційні політики і деякі ЗМІ протягом останнього тижня закликали польських громадян протестувати проти законопроекту правлячої партії «Право і Справедливість», що стосується Конституційного суду.

Він передбачає, що суд зобов'язаний виносити вироки лише в повному суддівському складі і більшістю голосів в пропорції 2/3.

Протестуючі незадоволені тим, що правляча партія «Право і Справедливість», очолювана Ярославом Качинським, проводить через парламент закони, що стосуються Конституційного суду і не виконує його вироків.

Нагадаємо, що президент Дуда досі не прийняв присягу від трьох суддів, призначення яких КС визнав конституційним.

Протестувальники несуть транспаранти з написами "Припиніть псувати демократію", "Конституційний суд – гарант демократії", "Руки геть від Конституційного суду", "Дуда – маріонетка Качинського", а також "Вистачить нічних змін", "Під покровом ночі "Піс" тягне країну на дно" (мова йде про те, що деякі важливі для Польщі рішення були прийняті урядом вночі – президент Дуда прийняв присягу від чотирьох суддів, обраних "Піс", відбулася зміна керівництва Експертного центру контррозвідки НАТО).

Протести «Громадяни за демократію» проходять у Варшаві, Щецині, Познані, Вроцлаві, Гданську і інших містах Польщі, а також за кордоном – в Берліні, Брюсселі, Лондоні та Токіо.

Варшава

Краков

Лодзь

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення