​У Авакова підозрюють олігарха Бахматюка в «можливо незаконному» відшкодуванні ПДВ

Чотири компанії, підконтрольні олігархові Олегу Бахматюку, в 2010 - 2014 рр. отримали компенсацію ПДВ в розмірі 8 млрд гривень. У Національній поліції підозрюють, що це відшкодування можливо було незаконним.

Про це стало відомо з визначення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 25 липня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, передає УкрМедіаЦентр з посиланням на Першу інстанцію.

«Протягом 2010-2014 рр. ВАТ «Івано-Франківський м'ясокомбінат», «Івано-Франківські ковбаси», «Імперово Фудз», «Станіславська торгова компанія» можливо, в порушення чинного законодавства, отримали відшкодування ПДВ з державного бюджету на суму понад 8 млрд гривень», - йдеться в клопотанні Національної поліції, в якому вона просила про доступ до документації підприємств.

Як відомо, зазначені компанії входять в структуру бізнесу Олега Бахматюка.

Слідчі зазначали в суді, що підставою для надання відшкодування став експорт підконтрольним офшорним структурам яєчного порошку по значно завищеній вартості (в кілька разів вище за ціну на міжнародному ринку).

Кримінальне провадження було розпочато 17 лютого 2015 року за фактом розтрати чужого майна в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Національна поліція просила суд надати доступ до оригіналів документів, на підставі яких «Станіславська торгова компанія» отримала відшкодування ПДВ з державного бюджету.

Однак суд відмовив, оскільки слідчі не конкретизували, до яких саме оригіналів документів слід надати доступ і яке значення вони мають для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Також судді вказали, що в клопотанні поліції немає відомостей про те, що правоохоронний орган звертався до власників документів із запитом про добровільне надання документів, а власник такий запит отримав, але відповів відмовою.

Раніше ЗМІ повідомляли, що виробник яєчного порошку «Імперово Фудз» з агрохолдингу «Авангард» Бахматюка в квітні 2016 року одержав відшкодування ПДВ в розмірі 94,3 млн гривень (у березні - 126,7 гривень).

Компанія «Авангард» (входить до складу групи Ukrlandfarming) виробляє понад 3,4 млрд яєць щорічно, експортує продукцію в 42 країни.

«Укрлендфармінг» (Ukrlandfarming) займається вирощуванням зернових, виробництвом яєць і яєчних продуктів, великої рогатої худоби, дистрибуцією техніки, добрив і насіння. У його структуру входять 16 елеваторів, 216 зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм з вирощування курей-несучок, три селекційних господарства, шість комбікормових заводів, завод з виробництва яєчних продуктів «Імперово Фудз», 19 м'ясокомбінатів, та інше.

За підсумками 2015-16 маркетингового року Ukrlandfarming увійшов до першої п'ятірки українських експортерів зерна. Обсяг експорту зріс до 1,7 мільйона тонн, на 300 тисяч більше минулорічного показника.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення