У Ботсвані знайдений другий за величиною алмаз в історії

 Іnterfax

Один з найбільших алмазів у світовій історії знайдено на копальні Karowe в Ботсвані, що належить канадській компанії Lucara Diamond. Прозорий камінь ювелірної якості масою 1111 каратів поступається за величиною лише легендарному Куллінану.

За розміром алмаз, що відноситься до типу IIa (без домішок азоту або бору, улюблений тип діамантеров), трохи менше тенісного м'яча. Таких знахідок не було вже більше 100 років.

"Значимість знахідки найбільшого за століття з гаком алмазу ювелірної якості масою більше 1000 каратів важко переоцінити", - заявив гендиректор Lucara Вільям Лем.

"Майже неможливо оцінити вартість такого каменю, враховуючи, що оцінки дуже сильно залежать від кольору, прозорості, ограновування і полірування", - відзначив аналітик BMO Capital Markets Едвард Стерк.

У липні Lucara продала алмаз того ж типу IIa, але істотно менших розмірів (341,9 карата), за $ 20,6 млн, або $ 60 тис. за карат.

Алмаз Куллінан, маса якого становила 3106 каратів, був знайдений в ПАР у 1905 році.

Його оцінна вартість - $ 2 млрд, але камінь ніколи не виставлявся на торги. Куллінан був подарований королю Великобританії Едуардові VII і розділений на дев'ять великих і 96 дрібних діамантів. Найбільші з них були вставлені в коштовності британської корони.

Другим за величиною алмазом довгий час був Ексельсіор (995,2 карата), який був здобутий в 1893 році на території сучасної ПАР.

Рекорд нинішнього сторіччя належить руднику Letseng фірми Gem Diamonds в Лесото, де був знайдений алмаз Обіцянка Лесото (Lesotho Promise) на 603 карата.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення