У Британії знайшли скарб залізного віку (фото)

Британські археологи офіційно оголосили скарбом 19 золотих монет, які були знайдені в графстві Суффолк недалеко від міста Блайтбурга на сході Англії. Про це повідомляє BBC News.

У Великобританії знахідка офіційно оголошується скарбом тільки після того, як її вивчать і оцінять археологи. Якщо вона отримує такий статус, людина яка знайшла скарб має право виставити знахідку на торги. Даний скарб, виявлений в минулому році, пройшов стандартну процедуру.

Археологи називають знахідку унікальною. За словами доктора Анни Бут монети є вкрай незвичайними для регіону, в якому вони були знайдені.

Більшість монет виявилися золотими статерами. Вчені вважають, що вони були викарбувані доримським племінним вождем Аддомарусом, королем Тринованта. Раніше монети, пов'язані з цим кельтським правителем, знаходили в інших графствах - Хартфордширі, Ессексі, Бедфордширі, Бакингемширі і Кембриджширі. Ймовірно, скарб вказує на тісний контакт племен, що проживали в цих регіонах.

Кілька монет спантеличили експертів. Вони прикрашені певним "дизайном квіткового типу", що зустрічається вкрай рідко. А одна з монет для експертів взагалі виявилася повною загадкою. За словами доктора Бут, нічого подібного раніше фахівцям не зустрічалося і не реєструвалося. На цій монеті з кожного боку викарбувані два символу у вигляді перевернутої букви S.

Більшість монет датуються 45-25 роками до нашої ери. Однак, на думку експертів, заховані вони були після 20-го року нашої ери. Пріоритетне право на їх купівлю отримають музеї. Офіційно претендентів поки немає, проте в експертному колі кажуть, що знахідка вже викликала величезний інтерес.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення