У Чехії випадково знайшли "скарб століття"

 News.finance

В Чехії випадковий перехожий виявив безцінний скарб древніх монет, повідомляється на сайті Східно-чеського музею в Пардубіцах.

Знахідка була зроблена в кінці листопада минулого року, але офіційно оголосили про неї тільки зараз. Місцевий житель, чиє ім’я не розголошується в його ж інтересах, виявив скарб під час прогулянки на природі в Пардубіцькому краї. На дослідження він передав понад 400 збережених монет і понад 300 уламків монет, а також уламки посудини, в якому вони були закопані.

Вчені датують вік скарбу приблизно X століттям, тобто, в землі він пролежав близько тисячі років. Дослідження зайняло більше місяця, після чого музей заявив про сенсаційну знахідку.

“З точки зору нумізматики її без зайвої скромності можна назвати “скарбом століття”, – каже науковий співробітник Східно-чеського музею Петро Ворел. – У Центральній Європі не існує аналога в частині розміру, повноти і прекрасному збереженні знайдених монет. Знахідка унікальна не лише в масштабах Чехії, але і всієї Центральної Європи”.

За місцевим законодавством, скарб належить регіону, в якому знайдений. Однак тому, хто його знайшов, вручать винагороду. І хоча вчені називають знахідку безцінною, розмір нагороди вже визначений. Виставити на огляд монети планують восени 2016 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення