У Чорнобилі виявили нову небезпеку

 Lenta.ru

Біологи з Університету Південної Кароліни в США з'ясували, який вплив справило іонізуюче випромінювання в зонах відчуження навколо Чорнобильської АЕС та АЕС Фукусіма-1 на диких тварин в їх природному середовищі існування. Виявилося, що радіація сприяє зменшенню популяцій і розвитку таких хвороб, як катаракта. Результати опубліковані в журналі Science of The Total Environment у вівторок, 26 квітня.

За словами вчених, аварія на атомній електростанції в Чорнобилі була катастрофою для навколишнього середовища організмів довкола, однак у той же час вона створила свого роду природну радіологічну лабораторію. Дослідники мають можливість вивчити вплив іонізуючого випромінювання на тварин, що живуть у дикій природі.

Раніше під час випробувань атомних бомб вчені проводили подібні дослідження, оцінюючи вплив токсикологічних ефектів радіації на живі організми, однак при цьому неможливо було простежити, як випромінювання впливає на екосистеми і популяції тварин. Дикі тварини, щоб існувати, повинні постійно шукати їжу, а також вміти постояти за себе, що робить їх уразливими для нових стресових факторів.

Радіобіологи почали дослідження зони відчуження в Чорнобилі в 2000 році, а в 2011 році їх польова лабораторія розширилася, коли виникла ще одна зона — у японській атомній електростанції Фукусіма-1, на якій сталася ще одна радіаційна аварія. Вчені виявили, що дикі тварини страждають від широкого спектру шкоди організму, що виникає навіть на низькому рівні хронічного опромінення. Одним з таких ефектів є катаракта. Ще під час ядерних випробувань лікарі помітили, що у людей, які зазнали світловий та радіаційної енергії вибухнулої бомби, розвиватися катаракта. Схожі симптоми біологи виявили у птахів і гризунів, у яких захворювання очей зустрічалися частіше і були більш важкими, ніж у тварин поза зон відчуження.

Вчені підкреслюють, що катаракта є загальним наслідком хронічного дії радіації і розвивається, наприклад, у льотчиків, які літають на великій висоті, або у працівників радіологічної сфери. Для тварин чорнобильської зони також характерно зменшення розмірів мозку, збільшення випадків розвитку пухлин, зниження фертильності, а також поширеність аномалій розвитку у птахів.

Крім того, несприятливий радіологічний фон впливає і на чисельність тварин. Вчені помітили, що популяції ластівок були менше в районах з більш сильним забрудненням, і вони могли б повністю зникнути, якби не міграція птахів з інших районів. Радіація також впливає на окислювальні процеси в клітинах. Іонізуюче випромінювання, як відомо, впливає на ДНК, проте воно призводить до збільшення кількості утворення перекису водню. Перекис водню, у свою чергу, змінює окисно-відновлюваний баланс клітини і впливає на інші біохімічні процеси.

Окислювальному стресу протидіють антиоксиданти, і це може бути поясненням, чому деякі популяції менш схильні до впливу радіації, ніж інші. Види, які здатні регулювати зміст антиокислювальних речовин у клітинах, можуть використовувати це як захист проти генетичних ушкоджень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення