У Донецьку навчальний рік почався в "жалобі", з худими першокласниками і старими вчителями

 СЕГОДНЯ

У школах окупованого Донбасу перший навчальний день, 4 вересня, почався не з першого дзвоника, а з хвилини мовчання за ватажком бойовиків так званої "ДНР" Олександром Захарченком.

"Директор оголосив хвилину мовчання за Захарченком. Треба було бачити очі першокласників, які не розуміли, чому було так весело і красиво, а раптом стало тихо і сумно. Хтось почав плакати з переляку. Не розумію, навіщо треба було псувати малюкам хоч яке, але все-таки свято?" – обурена мама донецького школяра Тетяна.

Також, за спостереженнями донецьких батьків, у перших класах досить багато маленьких і худеньких дітей.

"Довго не могла зрозуміти, що мене бентежить, потім зрозуміла – вони дуже маленькі, наче з молодшої групи дитсадка відразу в школу пішли. Причому не один або два, а відразу всі. Думали – може, нам здалося? Їх вчителька, побачивши наші питальні погляди, пояснила, що нам не здалося: діти дійсно недогодовані і дуже багато не дотягують до норми ваги і зросту", – розповіла мешканка Куйбишевського району Олена Малюк.

За її словами, подібна картина в цьому районі "не рідкість".

"Тому що біля нас фронт, магазинів раз-два та й усе, роботи теж немає і два роки дітей годували виключно гуманітаркою Ахметова, тоді ніби все в порядку було. А коли її припинили, то батьки викручувалися як могли, але не всі могли дозволити купити дітям зайвий пряник або цукерку", – додала жінка.

Також батьки поділилися ще одним спостереженням: до шкіл повертаються вчителі-пенсіонери, а молоді педагоги беруть по кілька ставок.

"У нас фізику і хімію читає один учитель, фізрука запросили, а він уже на пенсії років п'ять. Все зрозуміло: кадрів не вистачає, вчителі їдуть, тому що працювати на 7-8 тисяч рублів (2800-3200 грн) в школі ніхто не хоче", – поділився батько школяра Геннадій.

Нагадаємо, в п'ятницю ввечері, 31 серпня, в Донецьку, в одному з кафе, прогримів потужний вибух, в результаті якого убито Захарченка. Як повідомляли підконтрольні бойовикам ЗМІ, постраждали 11 осіб від вибуху, а крім Захарченка загинув ще один чоловік. Читайте всі подробиці ліквідації Захарченка в Донецьку.

У свою чергу в СБУ назвали версії вбивства Захарченка. Глава відомства Василь Грицак вважає, що головною версією причин його усунення можуть бути розборки на комерційній основі. "Проводиться методична зачистка тих, хто знає занадто багато і у кого на руках кров тих, хто не потрібен в подальшому як свідки".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення